Sök inlägg

fredag 27 april 2018

Ved

 Jag är i vedtagen

Några säger att veden måste vara klar till midsommar för att hinna torka till hösten. Andra säger att veden måste vara klar till pingst annars får du elda med surved i vinter. Det beror så klart på hur sommarn blir, men en sak är klar. I augusti och september torkar det ingenting, så det är bäst att ligga i.

Jag har en bra vedkap och en bra vedklyv och är det för grovt så har jag ju motorsågen. Det är inte speciellt svårt heller och inte så värst jobbigt att kapa och klyva veden, men...Det är ganska tråkigt

När jag väl har kommit igång så går det nog bara en kvart så kommer jag på nåt annat som jag nog skulle ha gjort....Ja visst ja. Jag skulle ju fixa dotterns cykel. Växthuset behöver ju kollas till, sen var det ju bilarna som skulle ha på sommardäcken, och minsann tror jag att avgassystemen läcker på bägge mina volvo 240s. Nu när snön börjar smälta så kan jag ju fortsätta med verandan som jag inte hann klar med i höstas. 
Sen behöver ju hela huset städas.
Nä det är nog bäst jag fortsätter med veden.

Vedkapen

Vedklyven

Vedhögen
 

3 kommentarer:

 1. Hej.

  "Ved värmer dubbelt" sade alltid min frus farmor när sådant arbete kom på tal.

  Ack så sant det är - är förnärvarande sysselsatt med att ta ned lövträd (almar och lönnar) som står alldeles inpå ett hus. De skall bli ved, men är inte benägna att samarbeta...

  ...så de har rekryterat kirskål, nällor, och allsköns småpyssel som måste fixas precis när det är väder för fällning.

  Typiskt.

  När tror du vi får skatt på ved och en kommunal vedfogde som åker runt och gör schablonuppskattningar av värdet på veden?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bönder skulle ju skatta för uttag ur egen skog för inte så länge sedan...

   Radera
 2. Vi köper alltid ved, så jag har dålig koll på när man ska ta tag i det där, men bra att veta :)Kan ju komma en dag när man behöver göra det själv.

  SvaraRadera