Sök inlägg

torsdag 28 januari 2016

Utspädda tomater

Ekot har granskat grönsaksindustrin,
och kommit fram till att grönsaker i allmänhet och framför allt

När grönsaksindustrin genmanipulerar och korsar fram supertomater  som växer dubbelt så fort och ger dubbel avkastning,och dessutom ska vara stötsäkra för att klara långa transporter,då är det ju inte så konstigt att dom som en biverkning inte längre är nyttiga.
Än värre biverkning är ju att dom även smakar skit.
Men det är ju inte ett dugg konstigt...Det är ungefär som att dricka ett olagrat vin eller en utspädd öl.
Vem vill ha en utspädd öl ?
Vem vill ha en utspädd tomat ?

Men det är precis vad man får när man köper tomater i butiken.

Jag är själv tomatodlare...Men jag odlar bara tomater till mig själv och mina närmaste ,och min plan är att odla världens godaste tomatsorter...Så varje år spar jag fröer av dom godaste och sen provar jag nån för mig ny sort, men bara riktiga kulturarvssorter...Det har gjort att när jag är i närheten av nån kommersiell tomatodlare så brukar jag gå in och snacka tomater med dom...Men det jag kommit fram till är att det är skrämmande vad okunniga och ointresserade tomatodlarna är av hur tomaterna smakar och varför....Detta trots att dom ofta säljer på att det är ekologiskt och närodlat.
Ofta vet dom inte ens vilken sorts tomat dom har.... Det är nån bra sort som ger mycket avkastning,är resistent mot olika sjukdomar och som deras leverantör har rekomenderat.

I dag verkar alla vara helt inriktade på att allt ska gå att fixa med en quick fix.
Inger får kräva arbete ta tid eller kosta något....Tomater ska va stora billiga och tillgängliga hela året,och dessutom goda och nyttiga...Men det går inte.

Jag tror att tomatindustrin håller på att hugga sig själva i foten.
För det som händer nu är att vi snart har en hel generation med folk som inte tycker om tomater,eftersom dom aldrig har smakat en god tomat.
Snart kommer nog snyfthistorierna " Ingen vill köpa mina tomater" och "Hur ska vi få ungdomar att äta mera grönsaker "

När jag brukar bjuda på mina tomater så möts jag ofta av skepsis när folk ser hur dom ser ut...Dom kan vara ojämna ha sprickor och konstiga färgskiftningar.
Men när folk sen smakat så brukar dom fråga varför det inte går att köpa så goda tomater i butiken ?
Riktigt goda tomater ska för det första vara gamla hederliga kulturarvssorter och absolut inga F1 hybrider.
Sen ska dom plockas och ätas när dom är mogna. Inte 2 veckor för tidigt.
Sen ska dom inte transporteras länga sträckor,för riktiga tomater har tunna skal och håller inte för det.

Därför kommer det aldrig att kunna finnas goda nyttiga tomater i Sverige på vintern ....Odla själv och ät på sommarn....På vintern får du äta rotfrukter.


Här nedan några bilder från mitt växthus
4 kommentarer:

 1. Jag föredrar passerade tomater på burk till matlagning. De smakar sött och gott. Att äta en besk butikstomat finns inte på kartan. /T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gör jag med,men vill ja ha en färsk tomat på mackan då väntar jag på mina egna.

   Radera
 2. Ja är det nåt som smakar gott så är det egenodlade tomater som är solvarma, går inte att jämföra med butikens, Finns dock några lokalt odlande grönsakshandlare som jag brukar stanna och handla hos vid tillfälle. Förra sommaren hann inte mina tomater bli klara pga. det dåliga vädret. Är det läge att plantera redan nu inomhus? // Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sätter ner fröna i början av Januari. Då får jag mogna tomater i början av Juni.Men då krävs extra belysning och växthus i April.
   Om du vill läsa mer så kolla in min tomatblogg riktigatomater som finns i min bloggroll.

   Radera