Sök inlägg

tisdag 12 januari 2016

snöovädershysterin


Halkvarning
Superhalka
Snökaos
Lämna bilen hemma.

I radio TV och itidningar har vi den senaste tiden hört dessa hemska varningar.
Men vad är det som har hänt egentligen ?
Jo vi har fått snö.
Som vi brukar få den här tiden på året med några få undantag dom senaste 100 åren.... Men vad är problemet då ? 
 När jag växte upp på 70- Och 80-talen då var det likadana vintrar, men jag kan inte minnas att det var något problem. 
Inte var vägarna bättre på den tiden heller,och det där med vinterdäck var man inte så noga med heller.Det blev inte lag på det fören 1999.

Jag minns bara att det var skitkul varje vinter när man fick börja sladda med Bakhjulsdrivna bilar...Framhjulsdrivna var ju inte lika roliga,visserligen gick det att göra handbromssladd om det inte var en viss SAAB med handbroms på framhjulen,för då åkte man i diket.

Men vad är problemet nu för tiden då ?

Nu är det stopp i trafiken så fort det kommer lite snö...Bilar ligger i diken och står mitt i rondellerna....Kan inte folk köra bil längre ? Eller har dom för dåliga bilar ?   Nej jag skulle tro att det är för bra bilar som är problemet.
Ni vet Låsningsfria bromsar, anti sladd och automatisk fyrhjulsdrift.
Jag har provat några moderna bilar i snömodden,och kan konstatera att dom är ju skitläskiga....Det går ju inte att sladda med dom...Dom kör ju själva och man känner ju inte att det är halt alls...Det är bara att bränna på som vanligt i 120 på riksvägen sen kommer det en rondell och då går det plötsligt inte att stanna utan man fastnar mitt i rondellen.
Värst är det för folk som bara kört såna bilar ,dom har ju ingen aning om hur man häver en sladd,pumpbromsar eller känner av väglaget med bilen. Sen är det faktiskt så att dom flesta moderna bilar har åt helvete för breda vinterdäck. Dom bara glider ovanpå snömodden som gummibåtar...Rakt ner i diket.

När jag växte opp hade Farsan för det mesta gamla folkabussar med motorn bak och bakhjulsdrift. Smala däck och hög markfrigång gjorde att det gick bra att ta sig fram i oplogade backar i Idkerberget... Nu för tiden måste man ha fyrhjulsdrift och dubbdäck för att ta sig fram där.


Sverige är ett vinterland.
Men det verkar som om Svenskarna gör allt för att förtränga detta hårda faktum....Så fort det är kallt så ska det åkas utomlands och värma sig...Sen när man måste hem och jobba ihop pengar till nästa utlandsresa då går det inte att köra bil för att det snöar....Tågen går inte heller för att det snöar...Och plogbilarna klarar knappt att ploga snö längre för att dom är så underdimensionerade....Folk går i lågskor i snön och grinar illa, och ingen har reflexer..
Fan vad vi har blivit kontinentala.
Det var bättre förr !!!


4 kommentarer:

 1. Det är de framhjulsdrivna bilarnas fel. Allt känns bra och nästa sekund ligger man i diket. Kör själv bakhjulsdriven jänkare med diffbroms, automat och dubbfria däck. Man får köra försiktigt så man inte släpper lös alla hästarna i halkan.

  SvaraRadera
 2. Ja SMHI går ut och varnar för snöfall så fort som minsta lilla snöflinga syns utanför fönstret. Varför varna? Det är vinter och då brukar det falla snö, det brukar vara halt och människan får väl för helvete anpassa sig. Det har vi ju gjort förr och om vi inte hade anpassat oss så hade vi inte funnits kvar på jorden.

  Och på sommaren brukar det regna och vad gör SMHI då? Varnar för att det kan falla vattendroppar från himlen. Shit alltså , kommer det vatten från himlen och inte manna som det brukar... //tompas11

  SvaraRadera
 3. Jo, idag tror faktiskt en del människor, att dom kan köra lika fort på vintern, som sommaren, för dom har ju satt på vinterdäck. Ridå!

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera