Sök inlägg

tisdag 19 januari 2016

Kjell Alinge död


Kjell alinge har lättat
Han flyger vidare i ett oändligt universum.

Hela min ungdom är präglad av denne fantastiska man som hade ett så levande språk att det alltid var som en cirkusföreställning att lyssna på honom... Han kunde beskriva en låt så att man förstod precis hur den lät innan han hade spelat den.

Först var det humorprogrammet Hemma hos , på 70-talet där Kjell Alinge och Janne Forsell gjorde revolterande komik som ofta drev med ettablissemanget och samhällets baksidor...Dom skrev manus själva och inproviserade och kastade sig ut i etern utan skyddsnät,med bara språket och humorn som livlina.
Vi som växte opp med det här kan fortfarande rabbla i sömnen den fiktiva frågan i mellodicharaden.Nämn 3 av dom köttätande växter som vid mässan i Hannover slukade med hull och hår den då ditresta gosskören ?

Sen minns jag att Kjell Alinge hade ett musikprogram som hette Asfaltstelegrafen.
Där spelade han ny och spännande musik som inte gick att höra någon annan stans. Ofta med utsvävande pricksäkra beskrivningar av låtarna,som att den sitter som ett järnspjut i betongväggen och vibrerar...Eller fladdrande ögonlock,viskande asplöv och tunga snöflingor i svartnatten.

Sen blev det 80-tal och Kjell gjorde succes med Eldorado. Jag var väl ingen riktig fan av det glittriga 80-talet direkt, men jag uppskattade programmet mer när det gled in i nittitalet. programmet fortsatte sen tills för bara några år sen på P2... Vilket gjorde att dom flesta inte hade en aning om programmet.
Nu för tiden finns det inga såna här program på radion...Visst finns det humorprogram som influerats av Kjell Alinge,som t.e.x mammas nya kille och Hassan... Men inget program där programledarna har fria tyglar att spela den musik som dom vill...Nu är det bara en spellista sen får dom väl försöka vara roliga bäst dom kan mellan låtarna....
Annat var det Med Kjell alinges radioprogram.....
Hela programmet med med musik prat och andra konstiga inslag var som ett kitschigt konsverk i stereo.

En stor ikon är borta  R.I.P Kjell.3 kommentarer: