Sök inlägg

onsdag 29 oktober 2014

Dålig service eller dålig solidaritet ?

Har du också blivit sur nån gång på att ungdomarna på snabbmatsställen har dålig attityd och dålig service ?  Att ungdomarna som ringer från callcenters är snorkiga och ohyfsade ?  Det har iaf jag blivit.
Men nu när jag börjat förstå sammanhanget så har jag ändrat mig.

Jag såg nyss på Uppdrag granskning där dom berättade att Sverige nästan är det enda landet i Europa som inte har lagstadgade minilöner. Ungdomar som tjänar 7000/månad heltid. Eller jobbar på provision och får ihop 3000/månad. Dessutom tvingas dom skriva på 17 sidiga kontrakt där dom förbinder sig att inte berätta nånting om avtalet. Annars kan dom få vite på 250 000 kr. Det är ju inte undra på om dom får dålig attityd av det.

När det gäller snabbmatsbranchen så har jag fått lite uppgifter ifrån en före detta anställd på en av dom största hamburgerkedjorna i Sverige. Så här går det till i det nya Sverige.
Eftersom dom flesta ungdomar vill jobba heltid så får dom en anställning på 25%. Sen kan chefen ringa eller sms a när som helst och kräva att dom kommer med en timmes varsel. Det blir så klart aldrig någon övertid eftersom dom slutar ringa när du kommer upp i 100%.
Den schemalagda arbetstiden brukar vara 2-4 timmar varje dag. Så du kan få jobba hela veckan för att få ihop dina 25%
Sen får personalen "en" blus och" en" byxa som dom förväntas tvätta  hemma själv varje dag. Hur många ungdomar som bor i lägenhet kan få tvättid varje dag ?
När hamburgerbröden tog slut fick personalen åka och hämta nytt på ett lager 3 mil bort. I sin egen privata bil utan ersättning.
Det förekom även att chefen krävde att personal avbröt en fest och kom ut för att jobba. Trots att chefen visste om att personalen ifråga hade druckit alkohol.

Skulle du vilja jobba under dom här omständigheterna ?   När jag var ung hade ingen godtagit att jobba så här. Men nu har vi massarbetslöshet och ungdomarna får ta det dom får.

Men om inte du och jag var så förbannat giriga att vi ska handla på den billigaste restaurangen så skulle det inte finnas några oseriösa snabbmatställen. Det finns alltid en orsak till att det är så billigt.
Tänk på det nästa gång du tycker att servitrisen luktar svett och borde gått på  charmkurs.
Det kanske är du som borde gått en kurs i solidaritet ?

11 kommentarer:

 1. Så kontentan är ...!?
  Vi skall inte handla på de billiga ställen där "undomen" lyckas få jobb, utan i stället verka för att minimilöner åt ungdomar utan jobb? Alla ungdomar skall solidariskt vara utan jobb?

  Lite som den svenska skolan där alla skall vara lika dåliga ("sämsta gemensamma nämnaren"), för naturligtvis skall de mesta resurserna satsas på på bråkstakarna och de med inlärningssvårigheter medan de mest begåvade tröttnar på skolan för att de blir uttråkade. Man ser hur den svenska solidariteten manifesterar sig i internationella mätningar som Pisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi verkar för minilöner åt ungdomarna så blir din hamburgare lite dyrare,men ungdomarna får råd att flytta hemifrån.
   Tycker du att utvecklingen går åt rätt håll när ungdomslönerna sjunker för varje år ?

   Problemet i skolan löses med hjälpklasser som det fanns på min tid i skolan. Tyvärr vill varken borgarna eller sossarna införa det.Det kostar för mycket pengar.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Tyvärr har jag inte sett statistisk på detta men det låter INTE bra.

   Min subjetiva uppfattning ang. att ungdomen inte har råd att flytta hemifrån, är att de studerar längre och gärna flumämnen som t.ex. media och spel-/hemsideprogrogrammerare där det går nu 13 på dussinet och det inte finns jobba att uppbringa ens om du är bättre än genomsnittet.

   För de undomar som inte "orkar", vill eller inte har kapacitet att studera finns inte längre verkstad-/industrijobb att tillgå eftersom lönerna har uppnått nivåer där det inte går att konkurrera med låglöneländer.

   Utbilning till hantverkare borde prioriteras av de som bestämmer. Sen att ungdomar inte verka vilja studera till eller arbeta som rörmokare, snickare, elektriker, framom allt fastighetsautomation/styr och reglertekniker och då speciellt programmerare för fastighetsautomationssystem, där det finns ett skriande behov, faller enligt mig tillbaka på dem själva.

   Radera
  4. Lika lite som att alla kan bli hockeyproffs i NHL bara dom går rätt utbildning,lika lite kan alla tillgodogöra sig en teoretisk utbildning som ju tyvärr alla utbildningar verkar vara idag.

   Jag tycker också att fler ungdomar borde bli hantverkare istället för akademiker. Men skitlönerna på restaurangerna och callcenterna blir väl inte högre för det ?

   Radera
  5. Tillgång och efterfrågan.

   Restaurangbranchen är även den en överpopulär bland slackers där dom tror att dom skall få allt för ingenting. Likaså jobb på klädaffär.

   Deras taskiga attityd som antyder att kunderna är till för dem i stället för tvärtom förbättrar varken deras position eller lön.

   Äldrevården är "branch" som inte drar ungdomar. Undrar varför.

   Radera
  6. Att inte äldrevården är en "bransch" som lockar ungdomar beror på att där måste man ju jobba och det är det många ungdomar som är allergiska mot. /tompas11

   Radera
  7. Till Grogg säger jag att det verkar vara du som har taskig attityd. Men du kanske blivit fartblind av ditt lyxliv med nya bilar som vanligt folk aldrig skulle ha råd med. Du verkar njuta med samma glöd som en gammal träpatron av att
   plåga ungdomar med låga löner.

   Till anonym säger jag att jag har jobbat inom äldrevården,och det är inget jag önskar någon. Har du jobbat där ? För övrigt är du en feg fan som inte törs avslöja din identitet.

   Radera
  8. Nej jag har inte jobbat inom äldrevården. Däremot har jag jobbat som gymnasielärare och därmed har jag en viss insikt i hur många ungdomar är och hur de tänker sig framtiden.

   Sedan kan man ju fundera på vem du är som sätter dig över andra människors val att vara anonyma eller ej.
   Du har ingen aning om varför just jag valt att vara anonym
   och det står varje människa fritt att välja att avslöja sin identitet eller ej utan att därför betecknas som fega. /tompas11

   Radera
 2. Lyxliv!? Långtifrån och sedan började jag nog från närapå noll.
  Nu skall vi tydligen lagstifta bort drivkraften att arbeta sig uppåt genom minimilöner. Höj priset på hamburgare så är allt bra.

  SvaraRadera
 3. Det grundliggande problemet är ju att det råder massarbetslöshet just nu och ungdomar har det absolut tuffast av alla på arbetsmarknaden. Många åker till Norge för att överhuvudtaget få en chans att jobba.
  Jag är extremt glad för att jag inte är ung idag. Jag vet många ungdomar som gärna tagit jobb inom äldreomsorgen, men som inte ens får in en fot där.

  SvaraRadera