Sök inlägg

torsdag 2 oktober 2014

Släng dyrgriparna på tippen bara !?

Jag har ju skrivit om vilket slöseri det är att slänga fullt fungerande saker på tippen bara för att dom är omoderna eller inte får plats. på sopberget växer ! Men vem bryr sig
Men  jag kan förstå att en del människor väljer att ge bort eller slänga T.ex. gamla pianon när dom är totalt värdelösa (i pengar räknat). Ett nytt piano kostar mellan 40 och 100 tusen och ett begagnat är gratis. Men det är likväl bedrövligt att så få sätter värde på ett "riktigt" piano.

Men sen finns det saker som faktiskt är värda pengar men slängs på tippen ändå ?

1.  Jag är på jakt efter gamla biostolar till mitt biorum.Dom brukar kosta mellan 500 -1000 kr/st på Blocket. Men då får jag åka över halva Sverige och hämta. Men så kom jag på att i min hemby finns det en nedlagd biograf i folkets hus. Eftersom jag har en bror som bor där så bad jag honom kolla upp hur det var med biostolarna. Till min förskräckelse visade det sig att Folketshusföreningen kört stolarna på tippen !!!  Ca 200 stycken.  Det var minst 100 000 spänn åt helvete..Det skulle inte förvåna mig om dom tigger bidrag av kommunen också,för att få Folkets hus att gå runt.

2.  I centrala Falun har det stått en gammal telefonkiosk ifrån 1901,i många herrans år.
För några år sen bestämde Telia att dom inte ville ha kvar den för att den var olönsam.När inte kommunen ville hyra den för 12 000 Kr/år så åkte Telia helt enkelt ner på stan och slog sönder kiosken och körde den på tippen. Då började folk reagera och blev arga..." Vad fan har hänt med telefonkiosken ?"..... " Kulturmord"....Det hela slutade med att man köpte in en likadan kiosk ifrån en firma i Spånga för  20 000 Kr. Och ställde opp den där den gamla stått.
3.  På mitt jobb byggde man om och renoverade för några år sen(Landstinget)
Då blev det en väldigt massa saker över. t.ex. Snurrfåtöljer.Skinnsoffor.Kontorsstolar. Väldigt mycket var dyra kvalitetsmöbler i fint skick. En del var antika. Allt slängdes på tippen.Sen köps det nya möbler,men det finns inte pengar till övertid och vikarier,vi får ofta gå underbemannade.

Det finns hur många exempel som helst på denna vansinniga kapitalförstöring när saker som är dyrgripar slängs bort. Men frågan är varför ? Är folk dumma i huvet och tror att allt gammalt är värdelöst skräp ?  Eller orkar inte folk bry sig för dom har för mycket pengar ? Eller är det den typiskt Svenska korkade mentaliteten att " jag gör ju bara mitt jobb" som är orsaken ?
Jag vet inte vad det är för fel på folk i Sverige.. Men jag börjar ge upp hoppet om folket i det här landet.

Förresten... En synth har inte alls samma känsla som ett "riktigt"piano.

4 kommentarer:

 1. Jag frågar mig samma sak ibland. En annan intressant sak med detta är att man heller inte får hämta något som någon slängt på soptippen. Så även om du hittat dina biostolar på tippen och kunnat hämta dem gratis, hade du inte fått göra det. Så när grejerna en gång hamnat där, finns det alltså ingen återvändo tydligen. I alla fall är det så här där jag bor.

  SvaraRadera
 2. Jag vet. Jag hamnade i konflikt med en jobbare på tippen en gång när jag tog en diskho från tippen. Han skällde ut mig och sa att det var förbjudet att ta med grejor. Jag blev arg och sa åt honom att det var lika olagligt för honom att ta hem grejor,och att jag minsann sett att han brukade ha släpet fullt när han åkte hem ifrån jobbet.Då gick han därifrån,och jag tog diskhon och åkte hem.

  Det är idiotiskt. Kommunen skulle kunna tjäna stora pengar på att ha loppis på tippen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja om man bara har något man kan använda som argument mot dem, kan man säkert hämta grejer också :)
   Håller med, varför inte ha loppis där, då skulle säkert färre grejer kastas.

   Radera
  2. Frågade av en på skroten ifall jag kunde ta en "braåha-sak" men killen menade att nu hade dom satt upp övervakningskameror så nu kunde inte ens dom ta vad dom ville.

   Har allvarliga funderingar att hyra släp och ställa mig utanför grinden till återvinningsstationen någon helg ... :)

   Radera