Sök inlägg

måndag 3 november 2014

Övertro på utbildning

I Sverige finns det en otrolig övertro på utbildning.
Dom som styr landet tycks tro att alla människor är klonade kopior av varann. Vi är alla lika duktiga bara vi får samma utbildning. Det verkar vara helt oviktigt om man kan nånting,vilken personlighet man har eller om man har fallenhet för yrket ,när man söker jobb i Sverige.Rätt utbildning och bra betyg är nyckeln till karriären.

Vi hör ofta politiker säga att dom vill utbilda bort olika problem i samhället. Folk som är dåliga på saker har naturligtvis bara dålig utbildning.

Har vi lärarbrist så sänker vi bara intagningskraven,sen är det bara att utbilda dom så blir alla lika bra.

Arbetslösa ska gå en kurs i hur man söker jobb. Att det är 200 sökande på 2 jobb det spelar ingen roll. Gå bara kursen så får du nog jobb !

Feta ska gå och lära sig att dom äter fel. Sen äter dom nyttigt och går ner i vikt.

Rökare ska lära sig att det är skadligt att röka.Större varningstext på paketet då slutar dom röka.

Kriminella ska gå en kurs och lära sig att det är fel att stjäla av andra.

Nazister borde få en utbildning i hur judeutrotelsen gick till,så slutar dom vara Nazister.


Folk som röstar på SD har låg utbildning.Alltså begriper dom ingenting.Man tänker inte på att folk med låg utbildning kanske råkar ut för avigsidorna av massinvandringen mycket mer än folk med hög utbildning.
 Folk med låg utbildning kanske måste bo i ett bostadsområde med hög kriminalitet bland invandrare.
Folk med låg utbildning kanske måste köa 2 timmar på arbetsförmedlingen tillsammans med flera hundra invandrare som slåss om 3 jobb.
 Och folk med låg utbildning kanske inte har råd att fixa tänderna för 20 tusen.Då kanske dom känner sig lite orättvist behandlade när invandrare och kriminella kan få gratis tandvård.


I Sverige kan man verkligen se fel folk på fel plats.
Mina barn hade en svensklärare som inte kunde Svenska,när dom gick i skolan. Hon hade väl rätt utbildning förstås.Hade någon satt ner foten under utbildningen av den läraren så hade vederbörande per automatik blivit rasist.

Ofta ser man innovativa personer med låg social kompetens som jobbar  med människor.

Alla har väl sett konflikträdda mesiga chefer. Varför väljer nån att ta ett jobb som innebär en massa konflikter när vederbörande inte kan hantera sånt. Och varför tillsätts en sån chef ?

Ingen frågar om kompetens,bara om  rätt utbildning.

Men inom idrotten då gäller konstigt nog andra regler. Varför är det ingen som säger att vi måste ge alla samma utbildning som Zlatan, så blir dom nog lika bra på fotboll som han ? Varför föreslår ingen att vi kan utbilda hockeyspelare till T.ex. backhoppare om vi behöver backhoppare ?
Nä för inom idrotten krävs det tydligen en viss talang för det man håller på med.... Till skillnad då från allt annat i samhället ?

Det verkar bara vara politiker som varken behöver utbildning erfarenhet eller talang för att göra karriär.
Det räcker bra med att vara dysfunktionell.
Det har vi sett många fina bevis på i den nya regeringen.

4 kommentarer:

 1. Utbildning är väl i och för sig aldrig fel. Utan utbildning ingen kunskap.
  Hur ska man kunna få kunskap utan att utbilda sig?
  Kunskap kan man få genom t.ex. skolan eller genom att någon visar "hur man gör".
  Kunskap kan man också få genom att läsa sig till den eller rent muntligt.
  Kunskap kan man också få genom "learning by doing".
  Kunskap är lätt att bära och man kan aldrig få för mycket kunskap.
  Det finns alltid något nytt att upptäcka och lära, hela livet är ju en
  skola./tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis är det så. Men det jag vänder mig emot är att man tittar på utbildningen istället för individen.En del har inte talang för matte t.ex. En del har inte talang för musik eller idrott. Då hjälps det inte hur mycket utbildning dom får. Men I Sverige går man på utbildningen istället för talang,därför har vi så många klappträn överallt som inget kan. T.ex. så är det ju inte utbildningen det är fel på i skolorna och inom vården. Politiker tror att det är bara att ge lärarna bättre utbildning så blir skolan bättre.

   Radera
 2. Nä det är klart, saknas det talang eller intresse, så lär det ju inte gå särskilt bra. Alla kan ju inte t.ex. hoppa 2.40 i höjd men de flesta kan bli bättre genom träning. Dock fordras det ett intresse, saknar eleven intresse så talar läraren för döva öron. Bättre utbildade lärare är väl inte fel men det löser inte skolproblematiken, inte heller lär högre lärarlöner göra detta. /tompas11

  SvaraRadera
 3. Högre lärarlöner skulle åtminstone öka chansen att rekrytera lärare, och kanske i förlängningen höja nivån både på lärarkompetens och elevresultat. Idag är det inte många som vill lägga pengar på en akademisk utbildning som ger ett lågbetalt yrke som många dessutom anser sig kunna bättre. /Hillbillie

  SvaraRadera