Sök inlägg

måndag 17 november 2014

Vem betalar ?

Nu är folk upprörda och beter sig som  5 åringar som blivit av med sin godispåse,bara för att dom ska bli tvingade att amortera "halva"sina lån.
Alltså !  först tar dom för givet att dom ska få låna flera miljoner till nästan ingen ränta för att köpa nån sunkig skit lägenhet,sen vill dom inte betala tillbaks lånet heller.  Sen när blev det en mänsklig rättighet att låna pengar som man inte ska betala tillbaks ?  Nu kanske någon invänder att det är ju meningen att betala tillbaks lånet när lägenheten/huset säljs med vinst....Men tänk om det blir förlust istället för vinst då ?
Priserna kan ju inte bara fortsätta uppåt hela tiden....Speciellt inte om man låter bostaden förfalla.
På landet har priserna redan börjat rasa,där är det inte alls ovanligt att man får mindre för huset när man säljer det jämfört med vad man betalade för 5-10 år sen.

"Men vi har inte råd att amortera" säger folk.... Nähä ! Men då har ni ju köpt för dyrt. Ni skulle väl valt nåt billigare då....Nåt mindre.Eller nåt för halva priset 2 mil utanför stan...Det går ju att pendla.
"Men vi vill inte bo utanför stan" Och "barna måste få varsitt rum"....Och "vi behöver ett hobbyrum om vi inte ska gå varann på nerverna".

Varför kan folk inte köpa ett billigt renoveringsobjekt och fixa lite själv(och då menar jag inte nytt kök för 200 000) "Nej det blir ju så dyrt att anlita hantverkare".. "Och inte kan vi,vill vi eller orkar vi,eller har tid med att göra det själv"
Nej folk har inte tid längre... Men utlandsresor,TV-spel,datorer,paddor och dyra mobiler det finns det tid för.
Ingen verkar längre ta nåt ansvar för sitt leverne...Ingen verkar ställa sig frågan har jag råd med det här livet ?  Vad är viktigt på sikt ?  Nej det ska vara omedelbar tillfredsställelse..
Det känns som om hela Sverige håller på att bli LYXFÄLLAN.

Förr fick man lära sig att spara och göra rätt för sig....Ville man ha nånting dyrt så fick man prioritera.
Nu ska vi ha allting direkt och på en gång,och nån annan ska betala.

Vem är det som får betala när ingen tar sitt ansvar ???

8 kommentarer:

 1. Jag är själv mycket förvånad över de där reaktionerna. För som du är inne på, lån är väl tänkta att betala av och den dagen man säljer huset (förhoppningsvis med lite vinst istället för förlust), är det ju väldans trevligt om inte alla pengar ska tillbaka till banken. Men jag har förstått att vi inte är så många som tänker i de banorna. Och har man ett fullbelånat hus börjar det kanske vara läge att betala av skulden nu :)

  SvaraRadera
 2. Omedelbar tillfredställelse är i allafall gratis.

  SvaraRadera
 3. Ja, hur f-n tänker "folk"?

  SvaraRadera
 4. Ja. Detta är en del av framgången i sverige, alla blir miljonärer på luftpengar i bostäder. gammalt folk levde på inflation, nu pristegringar för inflationen är borta.

  SvaraRadera
 5. Ska du ta jobben av alla hantverkare nu? Är du i maskopi med Martin Timell? Sen är ju inte alla lika händiga som du och jag, det finns faktiskt de som måste ha handskar med tummen mitt i handen :D

  Något jag reflekterat över är att "kan själv" i värsta fall kan göra bostaden mindre värd. Och andra sidan är ju inte köperenovering någon garant mot fuskbygge eller rent av dålig smak.

  Men för att återknyta till rubriken, var får folk pengarna ifrån. Då jag och min blivande bättre hälft (!) letade bostad så kollade vi på lägenhet i bl.a. en nybyggd bostadsrättsförening. 110 kvadrat för 1,4 mille plus 7000 sek och ränta i månadsavgift. Ingen visste åt vilket håll avgiften skulle gå. ALLA som redan bodde där var unga par med barnvagn, hälften så gamla som oss. Vi undrade varifrån pengarna kom samt konstaterade att det är billigare att köpa ett halvdant men fungerande hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska hushåll är alltså skyldiga 5000 miljarder.
   Jag tror inte det finns några pengar.
   Det kommer att bli ett smärtsamt uppvaknande för somliga när notan ska betalas.

   Radera
 6. Men, när pengarna har blivit siffror i mobilen och barn kan inte lära sig att spara i en sparbössa fattar ingen vad pengar är och hur de vanligen intjänas. Varje Kommun är också skyldig upp till kommunhusets taknock. Även Regeringen litar på att pengar växer i träd. Så - vad gör några miljoner i lån för en etta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst! Respekten för pengar är borta. ingen tar det på allvar längre. Livet har blivit som ett TV-spel. Tar pengarna slut så spela nåt annat eller börja om.

   Radera