Sök inlägg

onsdag 17 september 2014

Bacillskräck !?

Svenska hushåll slänger mat för 24 miljarder per år helt i onödan.
Folk tror att bäst före datum betyder sista förbrukningsdag,och att en öppnad förpackning måste slängas efter ett par dar.
Förr då visste folk att dom skulle smaka och lukta på maten för att veta om den var otjänlig eller inte.Men moderna människor har fått en helt otrolig bacillskräck har jag märkt. Dom vågar inte lita till sina sinnen och är rädda för allting som inte är purfärskt.
Nej släng maten bara och köp nytt..För säkerhets skull.

Men det är klart... Vad kan man begära av moderna människor som tror att dom lagat till pölsa eller ärtsoppa när dom värmt på en färdig konserv !?

Livsmedelsverket har också bacillskräck. Eller om det är butikerna själva,jag vet inte. Men nån har iaf bestämt att maten inte får säljas när bäst före datumet gått ut. Det har resulterat i att jag flera gånger köpt 24 månaders lagrad ost för halva priset ,med kort datum ?  Öh hur tänkte dom där... Jag hade den flera månader till och den blev bara bättre.

Iaf så kom grannen med en svartvinbärs sylt som han hade i källaren,och undrade om jag vågade prova den. Hans mor hade gjort sylten för 20 år sen och grabbslarvern vågade inte prova sylten trots att han är 70 år.
BITTERPITTEN provade sylten på en havregryns - sull med mjölk. Det var inget fel på den. Det var inte den allra godaste jag ätit,men iaf bättre än köpesylt.

Se och lär av BITTERPITTEN. Nästa vecka ska jag testa en surströmming ifrån -72.
Eller.... Nja. kanske inte  :)

8 kommentarer:

 1. Hehe, det där var lite väl magstarkt, kan jag tycka, men om det inte var något fel på den så var det ju ingen fara. Surströmming från -72 tror jag dock är att utmana ödet ;)

  SvaraRadera
 2. Men ett par tre år extra på surströmming är bara finfint. Vi öppnade en från 2011 för ett par veckor sen och det var den bästa jag ätit. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg gärna till om jag ska hjälpa till att förtära nån gammal surströmming :)

   Radera
 3. Har hört att gammal yougurth skall vara bra att rengöra mässing med. Tyvärr finns inget sådant i vårt hushåll. Inte ens oöppnade paket klarar sig längre än "bäst före". Jag har nog försökt påverka men resultatet är klent, rätt ut sagt obefintöigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt. Jag brukar äta youghurten flera veckor efter bäst före datum utan att den är dålig.

   Radera
  2. Å andra sidan så klara du säkert surhaj oxå. Det blev vi avrådda att äta på Island, av islänningar ;)

   Radera
  3. Surhaj ? Är det nåt liknande surströmming ?

   Radera
  4. Jep, det är fermenterad Håkäring som då kallas Hákarl

   Radera