Sök inlägg

fredag 29 augusti 2014

Sopberget växer ! Men vem bryr sig ?

Varje person i Sverige slänger ca 500 kg sopor varje år.Det är en ökning med 50% sen 1990.
Sopberget växer och det hjälper inte att vi källsorterar .Problemet är våran Överkonsumtion av prylar.
Experterna är eniga om att vi måste sluta köpa nytt hela tiden,och  reparera gamla prylar istället för att slänga dom.
 Problemet då är att politiker och näringsliv vill ha ökad tillväxt.Ökad tillväxt går ju ut på att man köper nytt och slänger gammalt. Politikerna försöker medvetet att lura oss till ökad konsumtion.Ett bra exempel är när dom för några år sen betalade ut 5000 kr i skrotpremie om man skrotade sin gamla bil,om den var besiktad.Det var alltså inte gamla skrotbilar man ville ha bort utan fullt fungerande bilar som hade kunnat rulla i många år till utan speciellt stor belastning på miljön.Tanken var att folk skulle köpa nya bilar och hjälpa till att öka tillväxten.
Sen var det etanolbilar som fick olika skattelättnader. Då menade man att etanol var så bra för miljön. Men när folk ville bygga om sina gamla bilar till etanoldrift så blev det nobben.Så fick man inte göra.Allt var återigen bara ett trick för att öka tillväxten och bilförsäljningen.Att det bara var i Sverige det var miljövänligt med etanolbilar det lyckades man dölja för väljarna i några år.Sen kom det ju fram att Etanoltillverkningen Inte är hållbar för miljön.
Då satsar politikerna istället på elbilen. Då ska folk som köpte etanolbil för några år sen skrota den eftersom den knappt är värd nånting,och sen ska dom köpa en ny elbil istället.Miljöpartiet går ju t.ex.ut hårt med att dom vill höja bensinskatten för att subventionera elbilen.Alliansen vill locka med 10 000 nya laddstolpar .Men Elbilar kan vara sämre för miljön än bensinbilar.
Likadant med ROT avdraget.Förr böt man ut kök och badrum när det började bli slitet.Efter 20 år ungefär.Nu lockar ROTavdraget folk att byta ut kök och badrum efter 5 år.Släng det gamla på tippen.Ökad tillväxt = Ökat sopberg.

Det mest ökande sop-problemet är iaf elektronikprylar. Dom behöver inte ens vara trasiga för att vi ska slänga dom. Det räcker med att dom är omoderna.Att det har kommit en nyare modell.
Reklamen lockar oss hela tiden att tro att vi blir lyckligare med nya prylar.Och pengar till nya prylar verkar det ju finnas gott om.Dom diskuterade det här påP4 extra.Då väcktes frågan. Om vi ska minska våran överkonsumtion av prylar,kläder och bilar. Vad ska vi då göra med pengarna ?

Att frågan ens väcks visar på ett allvarligt problem i det Svenska samhället.
BITTERPITTEN svarar så här. Hur skulle det vara om ni började amortera på era lån ? 
Eller minska arbetstiden och umgås istället ? Men då kanske ångesten kommer krypande ?
Enklare då att döva samvetet och ångesten med prylar. Sen är det ju sååå skööönt att slänga all gammal skit !

10 kommentarer:

  1. Bra att någon har genomskådat systemet1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Svante. Men du slänger väl iaf inget onödigt ?

      Radera
  2. På något sätt får jag en känsla av att det finns en hel del likheter i livsstilen mellan oss? Lantligt med gott om plats för braatthasaker, saker som är gjorda av saker, återvinning och respekt för gamla saker, ont om trendiga saker och gott om möjligheter och kunskap som gör att vi klarar en längre tids strömavbrott eller andra katastrofer!! Eller har jag fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det så. Jag reparerar och samlar på gamla prylar,och mår dåligt varje gång jag måste slänga nåt.Mina tre viktigaste prylar är Vedspisen,svetsen och min pickuptruck.
      Jag är inte bekväm med att jag blivit beroende av internet.

      Radera
  3. Felet är att myndigheterna motvekar återvinning genom att "paxa" allt som lämnas på återvinningsstationen.

    Detta har den bittre kanske redan förklarat i sin maratontext men nu är det lördag kväll och ögonen är trötta så ja summerar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här är det bara fredagkväll :)

      Radera
    2. Va? Jag är verkligen framsynt. Ett dygn senare och åsikten är den samma.

      Radera
  4. Och nya prylar är tusan så mycket svårare att laga än gamla. Gamla hushållsmaskiner kunde man öppna och olja och fixa till, men de nya är det bara att slänga när de inte funkar längre. För att inte tala om bilar. Jag har aldrig mekat med bilar, men en sjuttiotalsvolvo begriper jag åtminstone hur den fungerar. Moderna bilar är ju så fulla av datorchips att inte ens bilmekanikerna själva har koll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Samhället har skapat en slags återvändsgränd. Begreppet slit & släng har aldrig varit så aktuellt som nu.

      Volvo 240,det är grejor det :)

      Radera
  5. Även vitvaror, teveapparater och sådant håller ju inte alls i samma utsträckning längre som de gjorde förr. Så helt klart finns det en tanke bakom att förkorta "livslängden" på det mesta man köper idag.

    SvaraRadera