Sök inlägg

fredag 18 maj 2018

Lata Svenskar

Det blev mycket sand på marken i vintras.

Nu sopas det för fullt med sopmaskiner på vägar trottoarer och parkeringsplatser. Häromdan när jag skulle parkera på min parkeringsplats på jobbet så upptäckte jag att man sopat även denna. Jag upptäckte också att sopmaskinen hade lyckats sopa loss en kantsten som nu låg där jag skulle parkera. Sopmaskinsföraren var alltså för lat för att kliva ur maskinen och flytta en kantsten, vilket skulle ta bara några sekunder.

Senare samma dag ser jag en man som klipper gräset på min arbetsplats. Småstenarna flyger runt gräsklipparen och pinnar och ris fastnar i klipparen och släpas med när han helt oberörd fortsätter att köra klipparen. Han är för lat för att flytta pinnar, ris och stenar innan han klipper.

När jag börjat tänka på det här så upptäcker jag att det är lika överallt. 
Åker man in till stan så ligger det omkullsopade kantstenar lite varstans. Och har inte sopmaskinen kommit åt i nåt hörn eller så, så ligger sanden kvar där.
Om nån har röjt undan lite busk eller sly i nån park eller annat grönområde. Då är det tydligen för mycket begärt att dom som gjort det ska plocka upp pinnarna och skräpet som blir. Nej låt det ligga bara.

I vintras hängde det halvmeterlånga istappar ifrån hustaken i stan. Ingen orkade ta ner dom, nej opp med en skylt på trottoaren med texten "RASRISK" bara. Inte orkar folk skotta snö från taken heller. Sen blir dom sura när taket rasar in och  försäkringen inte gäller .

En lastmaskin lastade snö från en parkering i vintras upp på ett lastbilsflak. Det blev spill varje gång han lastade, men istället för att kara ihop spillet när han väntade på lastbilen , så lekte han med sin mobil.

Så här är det överallt i Sverige!
Lata Svenskar som leker med sina mobiler istället för att jobba.
Nej det var bättre förr!


Kantstenen på min parkeringsplats

6 kommentarer:

 1. Vad gör Du själv?
  Jag är pensionär!
  Jag tycker att svenskarna sliter häcken av sig för invasionsarmén!
  H´at!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nyligen bytt ut min Android mot en knappmobil utan internet, så nu jävlar gnider jag på som en röd gris. I dag har jag skottat av ett flak dynga på en tilltänkt gräsmatta, satt potatis, svetsat på en volvo duett. Samt bloggat. Hoj!

   Radera
 2. Hej.

  Jag har haft sådana jobb när jag 'arbetstränat' som man kallar rehabilitering, för att maximalt förnedra en.

  Du får samma lön oavsett din prestation, och din enda belöning för att göra ett bra jobb på ett snabbt och effektivt sätt är mer arbete till samma lön (solidariska kollektivavtal du vet).

  Det är inte så att du kan avancera från golvet längre. Där finns inga möjligheter att gno på i ett par år och sedan avancera när din lagbas eller förman själv gör det. Så har arbetsmarknaden i Sverige inte sett ut sedan tidigt åttiotal när det gäller manuella jobb.

  Istället rekryteras alla former av chefstjänster direkt ur samma skikt akademiskt utbildade personer utan praktisk erfarenhet av själva arbetet - men de har rätt betyg, kurser och certifieringar i bagaget.

  Så jag skall slava på och vara duktig, och lyda en tjugofemåring som aldrig lyft en kantsten i hela sitt liv? Eller bli bedömd av två av kommunens flickhänta socionomer när jag beskär träd?


  Och dessutom göra jobbet bättre än minsta nödvändiga som tack för sk*tlön, hög skatt, ingen LAS och ingen möjlighet till fast påhugg eller avancemang? Eller ens beting.


  Aldrig. Mitt arbetarblod förbjuder mig.


  Kamratliga hälsningar,

  Rikard, fd lärare
  PS Den mobilonanernade tölpen däremot botas lättast med antingen kalsongryck medelst hjullastare eller örfilar. Sådant förtjänar uppsträckning. DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Ett tillägg från min fru:

   Hon har tidigare haft viss insyn i år förra hemkommuns verksamheter såsom grönyteskötsel och har faktiskt frågat en man med gräsklippare varför han inte samlade in pinnar och ris först.


   Svaret, på bruten svenska, är rätt talande för sosse-Sverige: det är en annan arbetsgrupp som skall göra det. Han får bara göra exakt det han beordrats, så att arbetsuppgifterna räcker till alla.

   Där har du nog ytterligare en anledning. Arbetsuppgifterna skall räcka till alla...

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Radera
  2. Känner igen mycket ifrån mitt eget yrkesliv.Har jobbat i 35 år som skötare utan att avancerat alls. Chefer blir unga akademiker utan yrkeserfarenhet.

   Radera
  3. Visst är det som du säger, men jag upplever även att många Svenskar är lata även privat. T.ex. Med att inte skotta av sina egna tak.

   Radera