Sök inlägg

söndag 29 oktober 2017

Verandans vedermödor

I somras.
När det var som mest kaotiskt med mitt avlopp, och jag hade kommit till den insikten att jag måste ge upp och anlägga ett nytt avlopp. Då blev jag lite håglös.
För att få anlägga ett nytt avlopp måste jag ha tillstånd ifrån miljöenheten på kommunen, och det tar tid. Jag måste även invänta att nån som kommunen godkänt anlägger avloppet.

 För att slippa gå runt och vänta som en äggsjuk höna så fick jag för mig att bygga en veranda. Så jag körde i gång med bygget glad i hågen utan att tänka på byggtid, kostnader eller materialtillgång.
När jag hade slagit i plintar och börjat regla opp golvet kom jag på att jag kanske behövde bygglov för verandan ?

Jag gick opp på kommunen och snackade med en handläggare om ärendet. Hon förklarade att jag nog skulle hamna utanför min tomtgräns med verandan och det gick ju inte. Jag invände med att utanför min tomtgräns finns ju bara min skog som visserligen är en annan fastighet men den ägs ju av mig. Spelar ingen roll du måste hålla dig innanför tomtgränsen sa hon. Men hon upplyste mig om att när jag mäter hur bred verandan blir så mäter man inte ifrån husväggen utan ifrån takets överhäng, eftersom kartan ska visa vad man ser uppifrån.

Med dessa uppgifter åkte jag hem och mätte om. Det visade sig att jag kom på rätt sida om tomtgränsen. Kanon tänkte jag och ritade in verandan på kartan och fyllde i bygglovshandlingarna. Tillbaks på kommunen var det nu en annan bygglovshandläggare. Han menade att det måste vara 4 meter från tomtgränsen om jag skulle få bygga. Återigen förklarade jag att det var min mark alltihopa bara olika fastigheter. Det måste nog ut på remiss så att grannarna får yttra sig sa han. Men det finns inga grannar åt det hållet som kan se min tilltänkta veranda sa jag uppgivet.

Jaha... Då hade jag inte bara tillståndet att anlägga avlopp att vänta på, utan en ytterst osäker bygglovsansökan om en veranda att oroa mig för. Vad skulle jag göra ? Semester hade jag och rastlös var jag. Så jag fortsatte att bygga och hoppades på tur medans konspirationsteorierna växte i mitt huvud.
 När bygget var halvfärdigt kom det äntligen ett bygglov.

Nu börjar jag äntligen att se slutet.

Det sägs att man får vad man betalar för, men det bästa är gratis.
Jag har behandlat golvet med spillolja.

Närbild på spilloljegolvet.

Nu kan prärievargarna komma.

7 kommentarer:

 1. Har du inga riktiga cowboyboots?
  Och en banjo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är vi nästan för inavlade för banjos och boots.

   Radera
  2. Hej.

   Banjo?

   Pfft, nyckelharpa skall det vara!

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Radera
 2. Veranda?! Jo man tackar. Det där hade då aldrig gått hem i "min" kommun. Dom hade bara skrattat åt mig och menat att: -"du får nöja dig med dina 70kvadrat BYGGarea". Förresten skrev jag ju att du skulle bygga nytt växthus, inte veranda :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog fan bli ett växthus av verandan. För säkerhets skull har jag gjort 10 av fönstren urtagbara med ett lätt handgrepp.

   Radera
 3. Galet vad duktig du är! Det där blev ju kanonfint! Och en perfekt plats att sitta och hänga med geväret på :)

  SvaraRadera