Sök inlägg

torsdag 31 augusti 2017

Slutbesiktning


I dag besiktade jag Forden för sista gången.
Nåt ljushuvud har kommit på att så här gamla bilar aldrig får några anmärkningar på bilprovningen, så nu slipper vi besikta dom mer. Den gick igenom med rent papper. Inte så dåligt för en 59 år gammal bil i slitet originalskick. Bilprovarna grät en skvätt över att inte få nöjet att besikta den nå mer.
Men helt ärligt så är det inte så konstigt att dom inte hittar några fel på den.
När moderna bilar blir underkända av bilprovningen då är det ju oftast såna prylar som inte finns på Forden som det blir 2or på. Ja ni vet, positionslysen på backspegeln. Strålkastarrengöring. ABS-lampa, och diverse andra varningslampor för att nåt elektroniskt skit som har slutat fungera. Inte heller finns det nån EGR-ventil, styrenhet, katalysator eller lambdasond som kan krångla. Bara basic vad en bil behöver för att fungera i 100 år. Att en modern bil kommer att bli veteranbil om 30 år det är ungefär lika troligt som att din nya mobil eller laptop kommer att fungera om 30 år.
DET VAR BÄTTRE FÖRR !

5 kommentarer:

 1. Hej.

  Det finns bilar, och så finns det riktiga bilar.

  Moderna bilar med elektroniskt bjäfs är leksaker.

  Jag tror det handlar om skillnader i designfilosofi: japaner, tyskar och amerikaner är glada i att tänka utifrån bästa möjliga läge och förutsätter att det är normalläget. Ryska, polska, och arabiska ingenjörer tittar mer på sådant som 'vad händer i en snö-/sandstorm?' eller 'kan man laga den här i en mekanisk verkstad?' eller rentav 'är den kompatibel med så många delar, märken och bränslen som möjligt?'.

  Jag tror det är närheten till nöden som är uppfinningarnas moder. Utan att vara nödig är man ju inte uppfinningsrik i hur man blir av med sk*ten...

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 2. Arabiska ingenjörer?
  FAN vad PK, Rikard...

  SvaraRadera
 3. Bara att gratulera!
  Besiktade min bil i somras, som fyller 30 vid årsskiftet, utan anmärkning. Nästa besiktning om två år. Dessutom känns det bra att slippa betala fordonsskatten framöver.
  Strålkastarrengöring och EGR kontrolleras inte vid besiktning. //tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen kontrolleras strålkastarrengöringen på bilar med xon-ljus eller vad fan det nu heter...Har dom slutat kolla EGR? Jag har fått 2or på det förut på Oplar och Passater tror jag det var.Skitjobbigt, man fick rensa ur sot i nåt rör minns jag.

   Radera
  2. Ja du har rätt, bilar med xenonljus får strålkastarrengöringen kontrollerad vid besiktningen. EGR har de slutat att kolla funktionen på, dock ska den finnas på plats.//tompas11

   Radera