Sök inlägg

söndag 19 mars 2017

Chucken är död !

Chuck Berry dog igår.

Han blev 90 år.

Ingen annan har betytt så mycket för rocken som Chuck Berry. Elvis får ursäkta men han var bara en vit coversångare som snodde dom svartas musik. Chucken uppfann Rocken roll'en. Under några få år i slutet av 50-talet skrev han massor med klassiska rocklåtar som alla rockband har fått lära sig. När den engelska popvågen tog fart i början av 60-talet med band som The Beatles, Rolling Stones, Kinks ,mm så byggde dom banden hela sin karriär på Chuck berry-låtar i början, innan dom lärde sig att skriva egna. 

Själv såg jag Chucken i Orsa 1990.
Han var skitbra även om han var gammal redan då. En rolig grej var att när han var på turne' 1990 så åkte han själv med sin gitarr. När han sen hade landat på flygplatsen då hade han 2 krav. På flygplatsen skulle det stå en Mercedes, och på passagerarsätet i den skulle det ligga en karta med platsen inringad där han skulle spela. Sen körde han själv dit, och där skulle det finnas ett kompband som kunde hans låtar. Det var inga problem att hitta kompmusiker som kunde hans låtar. Sen klev Chucken bara upp på scen, kopplade in guran och körde.
Här ett klipp från tidigt 60-tal.
Johnny B Goode
Här nedan Chuckens berömda Duck Walk.
Den ligger till grund till Angust Youngs duck Walk som är inspirerad av Chuck.
Nadine (Duck Walk)
Den gamla Chuck Berry-låten You never can tell, hamnade på listorna igen efter att ha varit med i Tarantinos film Pulp Fiction. här nedan ser ni den berömda dancen ifrån  den filmen. Den blev också John Travoltas comeback.
You never can tell (Pulf fiction)
R.I.P
Chuck Berry

7 kommentarer:

 1. My Ding-a-Ling var hans sista hit på 70-talet. Han hade kul när killarna i publiken skulle sjunga "I want you to play with my" och tjejerna skulle svara "Ding-a-Ling"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det kommer jag ihåg. En riktig snuskgubbe :)

   Radera
 2. Han hade mycket mer sånt i garderoben som jag inte tänker ta upp här men är man inte mer eller mindre snuskgubbe är man ingen riktig Rock'n Roller. Första låt jag hörde av honom var Roll Over Beethoven med Beatles när jag var 6 år. Den andra videon (Duck Walk) där han lirar på en Gretsch Duo-Jet är You Can't Catch Me från 1956. Många låtar blev det i alla fall, de flesta gavs ut 1955-65.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så klart det är "You can't catch me"
   Eddie Meduzas låt " Jag vill ha en volvo" är väldigt lik, både texten och musiken.

   Radera
  2. Jag kommer att tänka på just den låten när jag blir omkörd av en Volvodåre. Vi hade behövt en som Eddie i dagens Sverige. Sen gjorde Björn Skifs en svensk version på No Particular Place To Go som är ganska kul.

   Radera
 3. Pulp fiction?
  Christina Lindberg??
  Ni märker jag kan i sanning nästan 0 grader Kelvin när det handlar om dylikt.
  Fanns det inte en Bethoven en gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns en Bethoven en gång,men han blev överullad :)

   Radera