Sök inlägg

måndag 14 mars 2016

Ålandskryssning

Jag har nyss varit på en Ålandskryssning.

Ja fast det är egentligen synd att kalla den för Ålandskryssning eftersom Viking line låter båten ligga halva natten ute på havet och sen lägger till i Mariehamn nån timme på morgonen när alla sover och ingenting är öppet i Mariehamn.
 Så därför såg jag aldrig  Åland.

Däremot såg jag en massa  skrålande fyllskallar som tror att dom har roligt.

En massa fattiga pensionärer som trängs i Taxfreebutiken för att köpa lådvis med alkohol och godis (som inte ens är billigt)

Övermätta buffégäster som slänger massor med mat som ögat ville ha men magen inte orkade med.

En uttråkad Tony Irving som försöker lära överförfriskade halta och lytta pensionärer att dansa. 

Överdrivet låtsasglada fyllskallar som har svårt att sjunga med i dom fotbollsrefränger som dom tvingar trubaduren att spela.

Sen har vi schlagerbögen  i lila skjorta och rosa drink som bara pratar mello med alla han ser och har stalkat VIZEX i flera år.

Vi har mannen i lasvegasbrillorna och Elvisperuk,iförd militärbyxor med stora fickor där han har egna medtagna öl hemifrån eftersom det är för dyrt med öl på båten.Han har aldrig varit med en kvinna med kanske denna gång. Hans huvud syfte är dock att lyckas sett 200 dansband live innan årets slut.

Sen har vi alla dessa 50+ kärringar som har klätt upp sig som fjortisar och efter några drinkar verkar tro att dom är fjortisar också. Förtvivlat verkar dom leta efter yngre män att stöta på.

Helhetsintrycket av resenärerna på båten verkar vara att det är ett uppsamlingsheat för dom som blev över och dom som är lite eljest.

Jag har länge funderat över varför det var så viktigt för Sverige att få ett undantag för Ålandsresorna när EU avskaffade taxfree.
Det lär ju knappast vara för Ålands skull. Då borde man väl krävt att båtarna la till i Mariehamn nån gång när resenärerna kunde shoppa loss.
Nä jag börjar förstå att det hela handlar om en slags socialhjälp till dom som inte har råd att gå ut och festa,eller inte släpps in på vanliga krogar eller inte har tillräcklig social kompetens för att ragga..."Ska du me till hytten" är ju inte så svårt att kläcka fram.
Fint tänkt att subventionera Ålandsbåtarna för att stötta dom svaga i samhället,men jag tycker det är ett högt pris för miljön.

En Dieseldriven jättebåt ska kryssa runt i en känslig skärgård och släppa ut både avgaser och skit och spyor från 2000 människor som inte ens märker om båten lämnat hamn eller inte.
Jag undrar vad folk tänker om det om 100 år ?


14 kommentarer:

 1. Oroa dig inte, snart kommer de att bli flyktingförläggningar allihop.

  SvaraRadera
 2. 1816
  Samuel Owen
  Första svenska ångfartyget
  Ja, inte f-n hade han tänkt sig detta.
  Troligen ej.
  Men pengar är pengar.
  Föredrar förstås att själv ratta skeppet.
  Men det är ju jag det.

  SvaraRadera
 3. Oj så synd det är om Dig som fått stå ut med en sån resa. Jag lider med Dig. När har Du bokat in nästa resa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste fått hjärnsläpp..Aldrig mer :)

   Radera
 4. Kan det finnas något på Åland som kräver en vistelse längre en än timme. För övrigt verkar dom ha passat in alla båtar så att inga fyllskallar skall ta sig in till byn. Dom vill helt enkelt bara ha pengarna inte passagerarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att Åland verkar bra mycket trevligare än det mesta i Sverige.

   Radera
  2. Förr, åtminstone, gick det att hinna in på frukost till Arken ifall man tog en taxi. Hängde man bara av sig jackan i garderoben och såg världsvan och lite stressad ut när man stolpade in i matsalen så kunde man äta gratis frukost medan dom dukade av borden :)

   Radera
 5. Ha ha...undrar vad ditt resesällskap tycker om din beskrivning...:-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har redan satt opp ett anslag om en ny resa.

   Radera
 6. Tittar du aldrig på Lyxfällan eller Ullared? Förmodligen ungefär samma klientel, fast nyktra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra! Det är nog samma klientel,fast lyxfällans deltagare brukar ju åka till Thailand för sms-lånen.

   Radera
 7. Haha. Så långt kommer de sällan. Mallis, kanske. Fast många har en resa inbokad när Magnus & Patrik dyker upp med spydiga kommentarer. Den resan får de boka av. Ungefär som att M & P skulle dyka upp hos Lövet 0ch Dieselråttan, som då får boka av en massa asylsemestrar.

  SvaraRadera