Sök inlägg

onsdag 16 september 2015

Äppelångest

Nu är det frukt och bärtider.
I skogen är det fullt av blåbär och lingon,men vem bryr sig om det ?
Thailändskorna är duktiga att plocka bär men det är mycket sämre med oss infödda Svenskar...Det är bara nån pensionär som känner sig tvungen att plocka bara för att dom växte opp på den tiden när man fick lära sig att ta rätt på det som skogen ger.
varför ska man plocka bär när det finns att köpa i affären, resonerar dom flesta....Konstigt att inte alla förespråkare för ekologisk giftfri närodlad mat vallfärdar till skogarna för att plocka bär.
Eller arbetslösa ungdomar som inte har nåt att göra.

Det är lika illa med frukten och bären i trädgårdarna...Vem tar rätt på hallon,vinbär och krusbär idag ?
varje år får jag erbjudande om att komma hem till folk och plocka frukt och bär(eftersom dom vet att jag har experimenterat med att göra helkonserver på gammalt vis)

Det är här som äppelångesten kommer in...För ett år sen var det på nyheterna om Äppelångesten som breder ut sig bland villaägarna med äppelträd....Folk orkar inte ta rätt på sina äpplen nu för tiden...Ingen vill ha äpplena...Barn pallar inte äpplen längre....Hade det hängt godis och chipspåsar i träden så kanske dom hade masat sig dit...Men äpplen..Nej fy.

När ingen vill ha äpplena så finns det  nånstans kvar en uråldrig känsla av att det är fel att låta äpplena ruttna bort...Det går ju inte att skicka dom till svältande barnen i Afrika.

Denna äppelångest utnyttjas nu av mustföretag som åker runt i villagårdarna och mustar folks äpplen till ett högre pris än vad det kostar att köpa färdig must i butiken...Men vad gör väl det när det hjälper folk att bli av med sin äppelångest.
Det är nåt som är riktigt fel med Sverige i dag.
Folk lever som bortskämda divor.
Ingen orkar längre sylta och koka saft.
Och frågar man nån ungdom om dom inte vill tjäna en slant på att plocka bär ,då flinar dom och svarar nej tack,jag har så jag klarar mig.

Att köpa sylt och saft i butiken, som färdas över halva jordklotet och är utspädd med konstgjorda förtjockningsmedel och onaturliga tillsatser...Är det välfärd ?

NEJ NOG FAN VAR DET BÄTTRE FÖRR !!!17 kommentarer:

 1. Instämmer. I dag har jag varit i lingonskogen och plockat 12 liter, självfallet utan bärplockare. //tompas11

  SvaraRadera
 2. Tur jag har en fru som kokar lingonsylt, som smakar som det ska. Även om vi är så lata att vi köper bären av en flitig pensionärgranne.

  SvaraRadera
 3. App app app! Jag är minsann inte 40 fyllda än och plockade både lingon och blåbär förra helgen så nu har jag sylt för ett helt år igen. Köpa lingonsylt? Nej tack! Äpplena är jag sämre med, men skall ta mig i kragen och göra lite äppelmos i helgen. Dela gärna med dig om du har tips på konserveringar. // Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var kul att höra.
   Jag har en gammal konserveringsapparat med glasburkar och glaslock,som jag konserverade i förut. men det går lika bra med vanliga konservburkar med plåtlock. Man skruvar bara på locket löst så att luften kan pysa ur. Sen sätter man dom i en kastrull med 80 gradit vatten en stund.Sen när dom svalnar blir det vacum och plåtlocken klickar till och du har en helkonserv som håller i 100 år.

   Radera
 4. Ni som håller på och konserverar, saknar ni en frys eller tror ni att elsystemet ska kollapsa? //tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag väntar alltid på att samhället ska krascha och att maten och strömmen ska ta slut.

   Radera
 5. Eller så kan man göra äppelvin av dem. De som är i det närmaste oätliga ska visst vara bäst. Eventuellt kan något sådant få folk att orka ta reda på sina äpplen ;) http://www.kokaihop.se/recept/aeppelvin-starkvin

  SvaraRadera
 6. Tompas. Det är väl självklart att en frys är överlägsen men av alla kommentarer att döma så är det PRÄKTIGHETEN man är ute efter.
  Det ungefär lika PRÄKTIGT som att skryta över att man minsann går upp klockan fem på morgonen, att unna sig en sovmorgon är hemskt opräktigt.

  SvaraRadera
 7. Usch, då är jag nog väldigt opräktig för jag går knappast upp före nio. Men lite präktig är jag nog trots allt, eftersom jag handplockade lingonen och skall sedermera koka sylt av desamma. ;) //tompas11

  SvaraRadera
 8. Äppelvin är också ett alternativ :) Kanske kan det få latmaskarna att ta tillvara sina äpplen ;)

  SvaraRadera
 9. Ja vin kan man göra på äpplen, men det slutar inte där. När vinet är klart så ska det förstås destilleras för att få en angenäm styrka och smak. //tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Men ibland är det kanske värt besväret. Skatten höjdes ju även på alkoholhaltiga drycker för inte så länge sedan och det var nog inte sista gången man gjorde det heller :) Man kan ju se det som en form av skattesmitning/protest för att uppbringa mer motivation ;)

   Radera
  2. Äppelvin är klart bästa sättet att ta rätt på äpplen.Lite civil olydnad också...SKÅL :)

   Radera
 10. Lite sylt och gelé och bara för experimenterandets skull. Äpplen finns i otroliga mängder på tomterna i grannskapet ifall man vill plocka gratis men varför det?

  Nå hur som helst har ju inget blivit användbart i år, alla bär är sura. Lingon(sylt) plockar vi vanligtvis ur svärmors frys så det är inte lönt att gå ut i skogen för det. Brukar vara svårt att göra av med den även om grabben äter på gröten varje morgon...

  Brukar gå in och palla äpplen på olika tomter i grannskapet när jag är ute å går med hunden men alla äpplen är ju fruktansvärt sura i år. De som inte redan är maskätna och ruttna på kvist vill säga,.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm...Det är alltså gubbar istället för barn, som pallar äpplen nuförtiden.

   Radera
 11. Så kan man se det eller så har jag barnasinnet kvar eftersom jag fortsätter på äppeltjuvandeta bana.

  Nu kom jag ihåg när jag en gång halkade under pågående äppelstöld och blev fasttagen av en sur gubbe. Polis tillkallades och jag blev förhörd. Anteckningar gjordes på baksidan av ett gammalt kvitto vartefter jag skulle skjutsas hem i polisbil.

  Jag blåljög om att föräldrar inte var hemma vartefter jag blev "frisläppt" men stänga förmaningar om att berätta hemma inför kommande hembesök av polisen.

  Kanske jag skulle ta och ringa föräldrarna och lätta mitt hjärta nu så länge dom är i livet? Offret och förhörsledaren är det knappast längre.

  SvaraRadera