Sök inlägg

måndag 18 maj 2015

R.I.P BB King

BB KING dog i Torsdags.

Jag har varit utomlands utan varken internet eller mobil så därför skriver jag nu.

BB KING var en av dom riktigt stora inom bluesen.Dom 3 största var John Lee Hooker,Muddy waters och BB King. Nu är alla borta.
BB King lärde sig att spela Blues innan det fanns svajarmar på gitarrerna. Istället fick hans vänsterhand vara svajarm. Därav hans säregna sound. Det var fantastiskt att se honom in action.

Jag såg honom live 1988 på Midfynsfestivaen i Danmark inför 65 000 pers. (på den tiden var midfyn större än Roskilde och gick dessutom av stapeln samma helg, Danskarna åkte till Midfyn medan Tyskarna och Svenskarna svinade i Roskilde)
Hursomhelst så var jag inte så kunnig om BB King på den tiden och stod ganska långt bak i publikhavet när hans 10 mannaband äntrade scenen.... Dom körde väl en 3-4 låtar och stilen var lite storbandsjazz.... Jag tänkte att det var väl ok men jag hade väntat mig lite mera blues och rocken roll av BB.
Då plötsligt går ett sus igenom publikhavet...Strålkastarna tänds och riktas mot scenen..Då först kommer han in på scenen....Han går fram till mitten av scenen med bägge händerna höjda i V tecken mot skyn....När publiken tystnat säger han " Go tell everybody that the King is in town"
Sen blir det åka av och hans lunchkorvsfingrar spelar som ett rinnande vatten på gitarren...Då ramlade poletten ned, och jag tänkte...Jaha det var så här ni menade.

7 kommentarer:

 1. Det finns dom som hävdar att Robert Johnson var rätt stor inom bluesgebitet...

  Sen är det naturligtvis fråga om tycke o smak eftersom det finns minst en handfull till som kan konkurrera om åtminstone plats 3. Alltså i kategorin svarta bluesmusiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robert Johnson var nog både först och störst,men han var ju aldrig med på elgitarren och den grejen.

   Radera
 2. Jag hittade BB King via Jimi Hendrix från Monterey 1967 där han började med BB King's låt Rock Me Baby. Jag letade upp Live at the Regal med BB King från tidigt 60-tal och sen var jag såld. Av de som hette King så var ändå Freddie King min favorit då det var mer av Rock'n Roll från honom. Tyvärr gick han ur tiden för ca 40 år sedan. Mr-T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes! Freddie King är superbra,men som sagt det är mer Rocken roll än Blues.

   Radera
  2. Lägg till Albert så har du "The Three Kings Of Blues"

   Radera
  3. Jag såg Freddie King på Opopoppa, Skansen tidigt 70-tal. Han släppte sen ett album med bluesklassiker i samarbete med Leon Russel. Mr-T

   Radera
  4. BB King hade även en mycket bra och tonsäker sångröst. Ca 1960 hade han en ung Johnny Winter med i bandet. 1988 fick en 11-årig Joe Bonamassa hoppa in och lira med BB King. Tror det finns på något klipp på Youtube. Mr-T

   Radera