Sök inlägg

tisdag 5 augusti 2014

Rapport från ett sjukhus i fritt fall

Vi har nästan inga sjuksköterskor kvar på min klinik.
Dom som finns kvar är snart pensionärer och nyrekryteringen är stendöd.
Verksamheten går runt tack vare pensionerade sköterskor som jobbar extra och några inhyrda ifrån bemanningsföretag.

Jag såg en annons i platsjournalen där kliniken sökte syrror. I annonsen inunder sökte ett bemanningsföretag syrror till samma arbetsplats. Välj om du vill jobba som fast anställd på kliniken för en ingångslön på 23 000 /månad eller jobba åt bemanningsföretaget och tjäna 33 000 i ingångslön.
Lägg där till att en tredjedel av alla syrror som utbildats jobbar i Norge . Så har det sett ut i 10 år.

Arbetsgivaren skulle aldrig släppt in bemanningsföretagen i vården överhuvudtaget. På det här viset gräver dom sin egen grav. Att Sverige sen står och utbildar Norges arbetskraft är ju inget annat än en präktig skandal.

Eftersom det fattas så många syrror så går det inte att erbjuda nåt bra schema heller åt dom som eventuellt skulle komma på att söka en tjänst.

På Undersköterske/skötar sidan är det ändå märkligare. Under mina 30 år i tjänsten har jag aldrig sett en undersköterske/skötar tjänst utannonserad externt. Dom tjänster som kommer ut är endast för redan fast anställda(tillsvidareanställd)
Tillsvidareanställd det blir man genom att jobba som springvikarie,och sen glömmer arbetsgivaren bort att man har jobbat så länge så att man blir lasad(anställd). Det här resulterar i att många som blir anställda är outbildade,medan utbildade undersköterske/skötare står där och ser på medan outbildade tar deras jobb.

Nu har dock arbetsgivaren kommit på att man inte vill ha en massa outbildad arbetskraft. Så nu har det gått ut påbud till alla lägre chefer att dom inte ska ringa in outbildade vikarier. Dom utbildade går det inte heller att ringa in eftersom dom oftast redan har ett längre vik nån annanstans. Då återstår att låta ordinarie personal jobba övertid. Men det har varit förbjudet i många år på min arbetsplats.

Det finns inga pengar till att anställa fler,och det finns inga pengar till högre löner.
Situationen har helt klart förvärrats under den borgerliga regeringen.Men Sossarna kommer inte att höja några löner dom heller. Varje gång det har varit val så har dom lovat högre kvinnolöner. Men det har aldrig hänt trots att sossarna många gånger vann valet. I stället för att höja statusen inom vården med högre löner vill man istället fasa in fler lågavlönade med Traineejobb

Det är dags att slå hål på bubblan om det rika Sverige. Pengarna är slut !!!
5 kommentarer:

 1. Precis, pengarna är ju slut oavsett vem som styr. Frågan är vem som tänker jobba för att vända skutan? Det lovas en massa, men många gånger är det bara tomma löften.
  Jag läste någonstans om en politiker som hade sagt att om väljarna bara slutade förväxla vallöften med riktiga löften, skulle de inte behöva bli så besvikna hela tiden. Kanske ligger det något i det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst ligger det något i det.Dessutom är det så att ju mindre partierna är desto mer törs dom lova,eftersom dom garanterat inte får något inflytande i en eventuell regering ,och därmed slipper att ta ansvar.

   Radera
 2. Ingångslön på vårdcentralen i Hedemora ligger på 25 000 för sjuksköterskor. Jag jobbade i framtidsbranschen telecom i ca 30 år som statligt verk och dom sista 14 åren åt riskkapitalet varav 19 år på en ingenjörstjänst, klev av för 2 år sedan och hade då efter totalt 44 år 25000 månaden så det finns fler som har det taskigt. Problemet är att dom så kallade riskkapitalisterna skor sig på välfärden för att fylla portföljen.
  "Men jag är inte bitter"
  /Tomas

  SvaraRadera
 3. Själv har jag ca 23 000 efter 31 år i vården. Men jag är ju skötare så jag får väl skylla mig själv.

  SvaraRadera
 4. Riktigt illa att vården får stå så långt bak i kön till pengarna! Våra gamla o sjuka borde prioriteras mer!
  Sven

  SvaraRadera