Sök inlägg

måndag 6 januari 2014

Överblivna kvinnor

Hörde på radion att det har blivit vanligt att kvinnor i Shanghai vägrar att gifta sig....I Kina kallas kvinnor som inte gift sig efter 26 års ålder för överblivna...
http://www.epochtimes.se/articles/2013/08/22/25663.html
Det är klart att det måste kännas frustrerande för män i ett land med ett stort underskott på kvinnor,att dom som finns inte vill gifta sig...Men anledningen är att dessa kvinnor är välutbildade och tjänar bra med pengar,och inte vill ha ett äktenskap där dom tvingas säga upp sig för att bli hemmafruar och leva på sina män...Förut var dom flesta kvinnor tvingade att gifta sig för att bli försörjda. Men nu har dom ett val....Det är alltså en slags kvinnlig frigörelse som är på gång i Kina.....Ungefär som i Sverige på 60-70 talet.

Här hemma i Sverige verkar det gå åt motsatt håll...När svenska tjejer går ut grundskolan så har dom i genomsnitt mycket högre betyg än killarna....Men medans killarna med bra betyg satsar på utbildningar som ger ett bra betalt arbete,så väljer tjejerna utbildningar till låglöneyrken.Eller så hoppar dom av skolan och börjar jobba inom vård,omsorg eller på Mc Donalds...Dom verkar mer inriktade på att gifta sig rikt istället för att göra karriär....Och om dom ska göra karriär så ska det vara som nån slags mediakändis som visar tuttarna i TV eller bloggar om lyxshopping.

Vad hände med den Svenska kvinnliga frigörelsen som var så stor på 70-talet ? Vad hände med feministerna ? Nu mer verkar dom mest försvara kvinnors rätt att bära Burka och andra kvinnoförtryckande seder som hindrar kvinnor från att göra karriär....Eller så protesterar dom mot utvisningar av utländska män som våldtagit och misshandlat sina kvinnor eller gift bort sina döttrar.
http://debatt.svt.se/2013/10/16/hanna-gadban-fortjanar-en-offentlig-ursakt/
Tiderna förändras helt uppenbart.

2 kommentarer: