Sök inlägg

tisdag 10 december 2013

Skolan i Sverige

Det har väl knappast undgått någon att det går dåligt för den Svenska skolan.I den internationella PISA undersökningen faller vi som en sten.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17949767.ab
Ja jag vet att min älskling som är Lärarinna hävdar att det beror på vilken kunskap man mäter.Och att Svenska elever får lära sig att tänka mer självständigt, och att söka upp den kunskap dom behöver mm.
Men hur man än ser på det så har Svensk skola en väldig massa problem....Politiker och media lanserar olika förslag på att förbättra skolan....Oftast föreslås ett förstatligande av skolan,liksom bättre utbildade superlärare....Men ingen verkar vilja diskutera dom största problemen i skolan idag.

1. Arbetsro är ett måste om en hormonstinn tonåring ska kunna tillgodogöra sig undervisningen.Det går ju inte när klasserna hela tiden blir större. 30 elever är på tok för mycket...halvera klasserna.
Sen är det ju så att idag finns det inga OBS!-klasser. Nej idag ska alla jobbiga elever med bokstavsdiagnoser "inkluderas" i klassen. Det betyder att en stökig elev kan förhindra att en hel klass får nånting gjort...När både lärare och dom andra eleverna inte orkar längre så avvisas den besvärliga eleven från klassrummet och äntligen slipper den lektionen...Alltså. En bråkig elev som tycker det är drygt i skolan belönas med att den slipper vara med på lektionen..Sen försöker vi igen nästa timme.
Inför OBS!-klasser igen. När jag gick i skolan hade man små OBS!-klasser med ca 5 elever och speciallärare. Dom eleverna gick ut 9an och kunde läsa allihop.

2. Lärarnas orimliga arbetsbörda. Lärarna har fått enormt mycket arbetsuppgifter som inte alls handlar om att undervisa.Det handlar om individuella utvecklingsplaner.Dokumentationer,effektivisering och marknadsanpassning mm. Politikerna tycks tro att det bara handlar om att specialutbildning så kan läraren klara dubbelt så många elever + allt annat som rektorerna skötte förr.
http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2013/03/12/ny-forskning-radikal-okning-larares-arbetsborda

3. Söndercurlade  skitungar...Eleverna är så bortskämda hemifrån att dom inte orkar göra nånting i skolan...Tappar dom ett sudd på golvet så ber dom läraren att plocka opp det...Dom ska ha allt serverat annars suckar dom stort "Orka" Om nån lärare tröttnar och ger dom en tillrättavisning så ringer genast föräldrarna och agerar försvarsadvokat ,och skäller ut läraren efter noter.
Ge lärarna tillbaka sin auktoritet. En lärare måste få riva ifrån åt en besvärlig unge.. Annars kommer vi aldrig att få ordning på skolan.

4. Stoppa Riskkapitalisternas vinstuttag i skolorna...Det kallas för effektivisering...Vad det betyder är att man har större klasser,färre lärare,Sänker värmen,struntar i renovering av nedslitna lokaler.Struntar i att köpa nya skolböcker.Snålar in på skolmaten.Snålar in på vikarier.mm.
67% av dom rödgröna väljarna är emot vinster i välfärden. 49% av dom borgerliga väljarna är emot.
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2036027-nej-till-vinster-i-valfarden
Konstigt då att att alla stora partier är för...Kan det vara så att politikerna själva är riskkapitalister ?

Vi kanske fått den skola vi förtjänat ?

2 kommentarer:

  1. De omtalade i nr 3, de av dem som lyckas ta sig ut i arbetslivet, får problem när de tror att de kan "returnera" arbetsuppgifter till arbetsledaren. Dvs uppgifter man inte vill ha eller "orkar" med. Dessutom blir det ju inte lättare om man inte vill anstränga sig att lära sig sådant man inte kan. Det de däremot verkar kunna är att prata, speciellt vid löneförhandling.

    SvaraRadera
  2. Inkludering ur pedagogisk synvinkel är nog bra. Det innebär grovt sett att man ska ha en tillhörighet i en vanlig klass, och så långt det är möjligt delta i den mån det fungerar.Det innebär inte att man måste vara närvarande precis hela tiden dock. Ibland fungerar det bättre i mindre grupp, eller på annat sätt.

    Ur ekonomisk synvinkel innebär det dock oftast precis det du beskriver...Inga resurser sätts in utan klassläraren ska "anpassa" sin undervisning så att den fungerar för alla.

    SvaraRadera