Sök inlägg

måndag 3 december 2018

Det finns inga pengar

Vi måste spara.

Det får vi höra hela tiden. Inom vården är det långa vårdköer, underbemanning och överbeläggningar och nedlagda förlossningskliniker. Och försäkringskassan har fått som största uppgift att spara pengar genom att utförsäkra så många som möjligt. På landsbygden gör man allt för att driva iväg folk till staden. Klipper ner ledningarna med bredband. Slutar att underhålla vägarna, och drar in postgången, mm.

Elverket var vid grannen och gallrade utefter elledningen. Då frågade grannen om dom inte kunde ta ner en stor gran som också stod nära linjan?  Nej det gör vi inte längre blev svaret. Det blir för dyrt. Men om jag tar ner granen själv då och den går över linjan då, undrade grannen? Det är lugnt, ledningen håller nog! sa gubben som röjde.
Visst! Går det så går det.
 Det är det som gäller nuförtiden. Inga säkerhetsmarginaler. Kör på fälgarna tills det ryker. Huvudsaken att aktieägarna gör en stor vinst.
Det är månader sen den här ruttna björken blåste ner över elledningarna. Men eftersom ledningarna höll så får väl björken ligga kvar då! Undrar om den blir kvar hela vintern? Ser ju lite pitoreskt ut och ger en mysig dystopisk stämmning

Träd över elledningar i Säter

Det konstiga är
Att samtidigt som det inte finns pengar till nånting här i samhället så verkar folk i allmänhet bada i pengar. 3-4 utlandresor per år. Nya bilar, fyrhjulingar, robotgräsklippare och husbilar. Nyrenoverade kök och badrum hela tiden. Samtidigt som folk kastar pengar omkring sig som om dom vore Joakim Von Anka så klagar dom på höga skatter.
Ja dom flesta riksdagspartierna vill också ha lägre skatter.
Så vilken regeringsbildning det än blir som slutligen tar makten så kommer vi med största sannolikhet att få lägre skatter. Jag läste att med Moderaternas budget så skulle jag få en skattesänkning på ca 200 kr/månaden.
Varför då?
Jag menar vad ska jag med 200 till i månaden ? 
 Jag vet ju att det kommer att innebära ännu längre köer på akuten, sämre service på landsbygden och hårdare tag på försäkringskassan. Höginkomstagarna får ju bättre skattesänkning förstås några tusen per månad.
Klyftorna i samhället ökar mellan fattig och rik.
Vi som har råd ska alltså sitta i Thailand med en paraplydrink medan dom fattiga ska gå kvar  Sverige , utförsäkrade, bostadslösa utan el och infrastruktur. Krypandes in mot staden.

Heja Sverige!


12 kommentarer:

 1. Precis så är det, jag läste om alla skattesänkningar och löften om kortare vårdköer,fler poliser och sjuksystrar och allt möjligt, och tänkte på hur fan de skulle få det att gå runt, där kommer ju inte mer pengar i kassen om de inte höjer andra skattar; men då blir det förstås för de fattiga.

  SvaraRadera
 2. enligt SCB: ifall man tjänar mindre än 154.000 kr om året är man låginkomsttagare. Gränsen för höginkomsttagare går vid ungefär 341.000 kr

  Hittar inga kränsvärden för fattig resp. rik. Kan du precisera?

  SvaraRadera
 3. Men när det gäller att skydda julbocken i Gävle, finns hur mycket resurser som helst.
  Det bästa man kan vara i det här landet är en bock gjord av halm ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Paranoid som jag är tror jag att Bocken måste brinna i år eftersom den inte brann förra året. Om den brinner för sällan så blir det ju ingen publicitet. Alla resurser till trots så tror jag att man låter den brinna :)

   Radera
 4. Folk i allmänhet har inte råd med nyrenoverade kök, fyrhjulingar och alla dessa utlandsresor mm, då många gör allt detta för lånade pengar. Egentligen har dom inte råd.

  Man måste vara prenumerant för att kunna läsa hela artikeln.
  https://www.hd.se/2018-12-03/manga-har-ar-belanade-upp-over-oronen

  Enligt Expressen är skattehöjningar att vänta i måmga kommuner.

  https://www.expressen.se/dinapengar/58-kommuner-far-hojd-skatt-2019-hela-listan/

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst! Folk lever över sina tillgångar. Det kommer att bli en intressant utveckling när ränteavdragen försvinner, räntan stiger till 7%, och amorteringskraven är tillbaks till den Finska nivån och den vi hade förr, 30 år.
   Det lär bli billiga fyrhjulingar och husbilar då.

   Radera
 5. Problemet med svensk välfärd är inte brist på pengar utan brist på förmåga att hantera pengar. Om världens högsta skatter inte räcker till världens bästa välfärd så räcker inte världens i särklass högsta skatter heller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt! Men då lär det ju inte hjälpa att sänka skatterna? Eller?

   Radera
  2. Och inte att lämna skatterna oförändrade eller höja dem heller, kan man tillägga. Verkningsgraden i systemet måste öka. Troligen är det inget som de som är marinerade i dagens korrupta system skulle klara av, men fortsätter vi dränka dem i pengar så finns inget hopp om att nytillkomna politiker lär sig sparsamhet heller. Vi måste börja någonstans och vi har redan facit på att hög skatt bara ökar svinnet. Satsa på ett stort grundavdrag så det lönar sig att jobba även med små inkomster, färre behöver bidrag, mindre pengar behöver gå genom transfereringssystemen och politkerna får mindre att leka med.

   Radera
  3. Jag har i allafall aldrig hört om nån låginkomstagare som säger opp sig från jobbet för att skatten är för hög. dom som klagar på skatten är alltid höginkomstagare, och om dom får sänkt skatt så tror jag knappast att dom jobbar mer, snarare mindre. Om man tjänar 50-60 tusen i månaden och får lägre skatt, då kan man ju gå ner i tid och ändå klara sig bra på lönen. Jag funderar själv på att gå ner i tid trots att jag är låginkomsttagare.nu när jag betalt av huset får jag ju mycket pengar över. Varför jobba bort livet?

   Radera
  4. Jag tjänade 50-60 tusen på min firma på hela förra året, men betalade ändå skatt. Det gjorde min fattigpensionär till mamma också. Pengarna gick bl a till krukväxtgenusexperter och till rotavdrag till rikt folk som renoverade sitt kök för andra gången på 5 år. Låt folk som inte kommer upp till existensminumum på sin lön behålla pengarna så kan djursholmarna betala sina renoveringar själva och krukväxtgenusexperterna kan klippa sig och skaffa ett jobb!

   Radera