Sök inlägg

torsdag 29 november 2018

Vinylskivans dag

Fick höra på radion i morse att det är vinylskivans dag i dag.

Ja, vinylskivan är verkligen tillbaka. Och i många butiker har  Försäljningen av Vinylskivor gått om CDn.
Ja vem vill ha en CD-skiva i dag?
 Mer än raggare och pensionärer? 
Alla andra streamar ju musik via nätet från Spotify, Tidal och en massa andra streamingtjänster. Även jag använder Spotify, och tycker att det är fantastiskt.
Förr köpte jag ju ibland skivor som jag inte hade hört, bara för att jag trodde att dom var bra. Eller så hade jag hört en låt på radion och så köpte jag LPn och blev besviken när jag upptäckte att det bara var  låten från radion som var bra. Nu kan man ju höra rubbet gratis på Spotify, och om skivan är riktigt bra så köper jag den på vinyl. Dels för att stötta artisten men också för att det är så coolt med vinylskivor. Speciellt LP-skivor.

Nåt som förvånar mig är att så få ur min egen generation 60-talister har kvar sina vinylspelare. Visst jag gick väl också på myten att det var bättre ljud på CD-skivan, och köpte mig en CD-spelare. Men jag slängde aldrig ut vinylspelaren som dom flesta andra verkar ha gjort, tillsammans med LP-skivorna.
Varför gjorde ni det?

Dom yngre generationerna som inte har nån relation till vinylskivor kan jag lättare förstå om dom inte fattar. Dom var ju aldrig med när man väntat på en skiva i veckor och fick spela den för första gången med några kompisar. Man läste igenom all information på konvulutet om producenter, låtskrivare och inspelningsstudios. Sen satt man stjärnor och kryss på hur bra låtarna var.
Det var tider det!

Därför är det lite märkligt att vinylförsäljningen ökar mest bland unga kvinnor mellan 17 och 25 år. Jag har själv en styvdotter på 18 år som älskar vinylskivor.
Det finns hopp för mänskligheten!

Några coola LP-skivor ur min samling

Alice Cooper - Billion dollar babies- 1973
Det ormskinnsmönstrade utvikbara omslaget innehöll även en Billiondollar sedel
Året innan kom Schools out där omslaget var utformad som en skolbänk innehållande slangbälla och pinupbilder. Skivan låg i ett par damtrosor.Det skulle vart i dag det?


White Stripes - Elephant- 2003
White Stripes skulle ju ha allting i rött och vitt , så detta dubbelalbum hade en vit skiva och en röd.First Aid Kit - Stay Gold - 2014
 mycket trevligare än en liten CD-skiva eller en streaming tjänst.

1 kommentar:

  1. Odin Sikström? Tydligen lokal storhet i Jakobstad.
    Lite lustigt att jag bara för ett par dagar läste om honom
    Trodde det var ett påhitt.

    SvaraRadera