Sök inlägg

torsdag 22 november 2018

Årets julklapp

Jag ogillar skarp hela idén med årets julklapp.

Det brukar vara nån ny Hi-Tech-pryl som handels vill lura på folk, och genom att det blir årets julklapp så gnuggar handlarna händerna av förtjusning och hoppas på att få sälja extra mycket av den prylen. Men förra året vart det elcykeln som blev årets julklapp, jag tänkte i mitt stilla sinne att vem sjutton köper en hjulkapp(ha ha) för 15-20 tusen. Men jag hade fel, elcykeln blev en succés.

Men i år hände något oväntat. Återvunna kläder blev årets julklapp.
Men va enda in i he...
Handlarna måste ha satt morgonkaffet i vrångstrupen. Hur ska dom matcha detta? Ska dom köpa upp lagren på Erikshjälpen, Röda korset, Myrorna och Emaus? Ska HM låta sina barnarbetare i Långtbortistan få, sina egentillverkade nya kläder och istället lämna sina begagnade paltor till HM?
Dressman kanske försöker sälja sina butikskläder som begagnade, med motiveringen att dom faktiskt är provade av kunder i butiken?

Jag gillar inte det här.
Second hand är ju min pryl. Jag har alltid handlat på loppisar för att markera att jag står utanför samhällets kommersialism och inte vill va med och springa i ekorrhjulet. Nu blir jag plötsligt jätteträndig...Morrr.
 Förresten är det alltmer sällan som jag hittar något till mig på loppisarna. Jag har ju redan en ansenlig mängd med begagnade skinnjackor och en ännu större mängd med solbrillor. Jeans finns ju aldrig i min storlek på loppisar. Överhuvudtaget är det ju svårt att hitta kläder till män på second handbutiker. kvinnor dom köper ju nytt hela tiden och skickar det gamla till loppisar. Medan män går i paltorna tills dom går sönder och faller av. Om det nån gång finns herrkläder på en loppis då är dom i små storlekar och man kan förstå att dess förra ägare växt ur dom och att hans sambo städat ur hans garderob.

Jag ser med fasa på vad som komma skall när detta slår igenom på stort.
Om alla ska handla second hand så blir det ju sop rent på hyllorna i butiken. Och vem ska handla nya kläder och efter en tids användning leverera dom till en second handbutik om alla handlar begagnat?
Det går ju inte ihop. När kungahuset och influensers som Bianca Ingrosso börjar köpa begagnat då är det ju kört.


Efterson det ändå inte finns några kläder kvar åt mig på loppisarna så gör jag ett billigare återvinningsförsök. Jag återvinner min egen garderob. Det är inte alltid det går så bra som synes.
Den här tribal-tröjan hade jag på 90-talet, och då tyckte jag att jag var riktigt cool i den.
 Nu ser jag bara ut som en gammal kåkfarare i den.


1 kommentar: