Sök inlägg

fredag 28 mars 2014

Att vara chef utan att leda arbetet

Detta kurserbjudande dök upp häromdagen på mitt jobb. Man ska alltså göra chefens jobb utan att få betalt för det.

Förut hade vi en avdelningsföreståndare som fanns på avdelningen och ledde arbetet praktiskt hela tiden.....Sen kom verksamhetschefen på att vi skulle ta bort avdelningsföreståndarna och ersätta dom med enhetschefer som kunde ha hand om 2 avdelningar istället för 1 .På detta vis skulle det sparas pengar... Men då detta innebar att enhetscheferna inte alls fanns på avdelningen och ledde arbetet, så upptäckte man snart att det behövdes en biträdande enhetschef på varje avdelning som ledde arbetet...Lite som en avdelningsföreståndare.....Men det stod inte på fören även dom biträdande enhetscheferna flyttade ut från avdelningarna och började sitta i möten med enhetscheferna och verksamhetscheferna ,samt gå på kurser i att delegera sitt jobb neråt och göra sig oanträffbara. När vi på golvet nån gång råkar springa på nån av cheferna och försöker fråga om något vi behöver ha hjälp med då möts vi av ett påklistrat leende och inövade bullshitkommentarer som " jag hör vad du säger"  " vem äger problemet "
Nu ska vi tydligen gå kurser i att vara våra egna chefer,medans dom "riktiga " cheferna kan distansera sig ändå längre bort från från oss och det riktiga arbetet.
Sverige är fantastiskt
Här nedan en länk till ett gammalt blogginlägg om chefer
http://bittterpittten.blogspot.se/search?q=chefer


1 kommentar:

  1. Som jag läser din texten så är ni i princip redan era egna chefer så det blir väl knappast sämre av att gå på en sådan kurs eftersom ansvaret ändå ligger på en chef (bör kollas med juruist). Tolkar jag kurserbjudandet rätt så får ni betalt för att sitta i två dagar och lära er det ni redan kan/utför, bara tacka och ta emot. Någon förändring mot tidigare blir det alltså inte.

    Sen undrar jag ifall det kanske vore en idé att de som vet var bristerna finns söker sig till chefsuppgifter för att på så sätt kunna rätta till bristerna. Men makt korumperar sägs det ju.

    Det stora problemet är förmodligen ekonomi- och effektiviseringsnissen som trollar med siffror och arrangerar och råddar med saker han/hon inte begriper sig på. Enda dom vet är att alla andra löner än deras egen är onödiga utgifter.

    Sist men inte minst måste man ju gratulera försäljaren på utbildningsföretaget för stålande utfört arbete, ifall det nu inte bara är så att försäljaren råkar vara bästis med ekonominissen.

    SvaraRadera