Sök inlägg

torsdag 28 oktober 2021

Lågaffektivt bemötande

 I går på EKO-nyheterna på radion

så pratades det  om att det används systematiskt våld mot barn och ungdomar på statliga SIS-hem. Programledaren hade med en psykiatriexpert som naturligtvis fördömde våld mot barn på SIS-hem. Han sa också att moderna behandlingsmetoder inte innefattar våld och att det är viktigt att personalen är välutbildad och har en sammansättning av minst 50% kvinnor och jämn åldersfördelning eftersom yngre män har en tendens att bli våldsamma.
Jo då jag håller med om det, dessa behandlingsmetoder heter Lågaffektivt bemötande och går ut på att när barn/patienter blir våldsamma så ska man prata med dom lugnt och sansat och låta dom själva lugna ner sig istället för att trigga igång mer våld. Dessa metoder fungerar bra i rätt miljö.
Problemet är bara att i dagens sparSverige med nedskärningar och lönsamhetsjakt så har vi aldrig rätt miljö.

Vi har försökt använda dessa metoder inom Rättspsykiatrin, med ganska dåligt resultat. Förr när vi hade små avdelningar med ca 6 patienter hade det nog gått bättre,men inte nu med 14 patienter.
Det är hela tiden stökigt med hög ljudnivå och många intryck som automatiskt triggar igång patienter med ADHD eller liknande diagnoser. Detta leder till slut till att en patient brusar opp. Det kan t.e.x. vara att patienten rusar in i dagrummet och ställer sig framför TVn när dom andra patienterna tittar på ett TV-program.
Personalen uppmanar då den störande patienten (i normal samtalston) att gå in på sitt rum och sluta störa dom andra som vill se på TV. Patienten kanske då skriker åt personalen att hålla käften, och står kvar framför TVn. Personalen bestämmer sig då för att inte konfrontera mer utan avvakta. Då reser sig några andra patienter ur soffan och meddelar att om inte personalen flyttar på den där idioten framför TVn så tänker dom ta saken i egna händer. Efter att personalen gjort några ytterligare tafatta försök att prata förstånd med patienten framför TVn, utan resultat så blir han attackerad av några medpatienter. Då uppstår tumult och personalen måste ge sig in i matchen samt trycka på larmet för att få förstärkning.

I skolmiljö så är det också vanligt förkommande med lågaffektivt bemötande mot jobbiga elever med ADHD. Lärare och personal är då instruerade att inte ta konflikten när en stökig elev börjar bråka. Men dom andra eleverna tycker ju att det är kul när när nån flippar ur,så då triggar dom igång eleven med ADHD diagnosen. Sen när bord och stolar flyger i luften då applåderar dom andra eleverna,och ADHD eleven tror att han är omtyckt av dom andra eleverna. I skälva verket tycker dom att han är en idiot som just har ställt till med lite underhållning.

Det här problemet blir bara större och större i samhället eftersom allt fler får diagnoser som ADHD och liknande. Föräldrar skriver otrevliga mail och ringer och bråkar för att deras barn inte får den specialbehandling som dom kräver. Och när deras elever inte får använda mobil och dator i skolan,eftersom det är ytterligare en trigger, då bråkar föräldrarna om det med, när dom i själva verket borde fundera över om dom inte borde sluta att avla av sig när dom nu har så dåliga gener.


Högaffektivt bemötande

7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med all rätt!
   Idag 71 år sedan den 1858 födde V- Gurra kilade vidare skulle det ju vara.
   Bland annat...

   Radera
  2. Ta det lugnt med spånken :)

   Radera
 2. Blandningen av dömda, psykiskt sköra och missbrukare i SiS hem ihop är inte så lyckat. Hade man inte missbrukare/kriminella vänner innan man kom dit finns de när utskrivning sker.

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg som tyvärr avslutas med detta patetiska : "när dom i själva verket borde fundera över om dom inte borde sluta att avla av sig när dom nu har så dåliga gener."

  Ridå! Flashbacknivå. Skål. Raaap. Bröööl.

  SvaraRadera
 4. Det är tydligen så infekterat med genetik att man inte ens får skoja om det.

  SvaraRadera