Sök inlägg

lördag 13 februari 2021

Dumheten breder ut sig i vintersverige

 På bara en eller ett par generationer har folk blivit dumma!

Dom sa nyss på radion att försäkringsbolagen blivit nerringda av ägare till fritidshus vars vattenledningar frusit. Anledningen var att husägarna inte stängt av vattnet när fritidshuset står ouppvärmt..... Alltså det tillhör väl baskunskaperna i livets mysterium att vatten fryser vid minusgrader? För 20-25 år sen visste väl alla det? Men nu vet inte folk det längre. Försäkringsbolagen och radion måste informera stugägarna om att tappa ur vattnet ur ledningarna på sina fritidshus.


Bilbärgarna har också fullt upp i kylan.Det vanligaste utryckningarna verkar vara att bogsera bilar till verkstan för att batteriet är strömlöst. Alltså förr visste folk att batteriet bara har halv effekt när det är riktigt kallt. Hade man då inte tillgång till motorvärmare eller batteriladdare så tog man in batteriet över natten så att det hade full kräm på morgonen. Och om man inte fick igång bilen så fick man hjälp att kabla igång den från nån granne,eller så bogserade man igång bilen. Sen fick man köra i nån halvtimme så att batteriet laddades upp igen.Man ringde i vart fall inte efter bärgaren,som man gör nu. Nu kan folk använda sin Dieselvärmare och sen köra 5 minuter till jobbet, sen är dom förvånade över att bilen inte startar när dom ska hem? Tror folk att dom har ett kärnkraftverk i bilen eller vad?


Ett annat exempel är ju snön på taken. För några år sen kom det ner väldigt mycket snö vilket gjorde att många hustak rasade in av snömassorna.Försäkringsbolagen vart tvungna att  informera om att husägaren faktiskt är skyldig att skotta av taken om snötyngden blir för stor. Självklarheter kan tyckas. Själv har jag en carport och en veranda som måste skottas om det blir för mycket snö. Men sån här baskunskap verkar folk inte heller fatta längre.Jag ser med förtvivlan hur dumheten breder ut sig i samhället. Vad är det för fel på folk? Har folk blivit verklighetsfrånvända av det moderna IT-samhället? Har folk för mycket pengar? Folk har iaf. glömt att vi bor i Sverige,och att i Sverige är det vinter halva året.
11 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka!
  Trodde du fått en istapp i skallen
  Aldrig sett så många tidigare i mitt liv!
  Ej uppvuxen i Sahara, kanske jag borde tillägga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Funderade på att sluta blogga,men så blev jag lite bitter igen

   Radera
  2. Ja det hade ju varit bittert ifall du slutat.

   Radera
 2. "Lite", "igen"?
  Alltid och mycket, inte sant!

  SvaraRadera
 3. Att kunna bli bitter betyder väl att gallan fungerar som den ska...

  SvaraRadera
 4. Jag tror lilla Säter är mest förskonad i vinter, inte mycket snöoch inte så många kallgrader men ihållande.
  Tur att vi har minnen av riktiga vintrar.

  SvaraRadera
 5. Blir mer och mer säker på att de blandar någonting i vattnet och att vi som inte dricker kommunalt kranvatten bara kan förvånat titta på.

  SvaraRadera
 6. Ja nuförtiden är det ju klass2-varning om det förväntas 10 cm snö.

  SvaraRadera