Sök inlägg

söndag 23 juni 2019

1984

 Minns ni boken 1984?

Den måste vara en av 1900talets mest omtalade böcker. Jag har själv inte läst den, men jag minns hur det talades om den med stor oro inför framtiden. "Storebror ser dig" blev ett uttryck från boken, som användts flitigt för att beskriva rädslan inför ett sammhälle som är totalt övervakat av staten.
 Boken skrevs 1949 och det diskuterades mycket om huruvida vi skulle leva i ett övervakningssamhälle i framtiden. När det sen blev år 1984 så pustade många ut och menade att där ser vi att den fria västvärlden inte alls blev så hemsk och kontrollerad av överstaten som det beskrivits i boken 1984.
Sen har då i alla fall jag inte hört nåt mer snack om den boken.

Men nu är vi där.
Skillnaden är att det inte är en kommunistisk diktatur som i boken utan snarare  kapitalistiska stater som övervakar oss. Både den Svenska och den Amerikanska.

Samtidigt som bankerna och staten har full kontroll på våra inköp på våra bankkort så gör dom allt dom kan för att skapa ett kontantfritt samhälle. Dom ljuger och säger att det kontantfria samhället skulle vara säkrare.Men kontokortsbedrägerier är det brott som ökar mest av alla brott. Ändå vill bankerna och staten ha ett kontantfritt samhälle. Så klart för att kunna övervaka oss. Har man tittat på TV-programmet LYXFÄLLAN så ser man hur programledarna  talar om hur mycket chips,ciggaretter och taxiresor dom ansvarslösa slarvlarna köpt under året. Det är så klart uppgifter i från banken.

Men det är inte bara bankerna och staten som övervakar oss.
Våra matbutiker registrerar våra inköp och skickar riktad reklam hem till oss om vi har ICA-kort, Willys+ eller COOP-kort. Facebook och google är ytterligare exempel på hur vi övervakas. Det heter att vi övervakas för att reklamen på nätet ska kunna rikta in sig bättre på oss. Därför överöses spelmissbrukare av reklam för nätcasinon och den som handlat däck på nätet kan räkna med en massa däckreklam när man precis fått hem däcken man köpt. Men andra uppgifter sparas också, och när Snowden avslöjade USAs åsiktsregistrering via nätet så fick han gömma sig i Ryssland.

Jag hörde ett radioprogram där man talade om hur hemskt det är i Kina.
Där är nämligen Google och Facebook förbjudna, istället finns det Kinesiska motsvarigheter men dom är hör och häpna övervakade av den Kinesiska staten.
Att vi här i Sverige övervakas av inte bara vår egen stat utan av den Amerikanska staten via Google och Facebook det talas det inte om.

Men det värsta med all överstatlighet och övervakning, det är att folk idag inte tycker att det är nåt fel med det. Åsikterna tycks vara att har man inget fuffens för sig så är det bara bra om vi övervakas. Att integriteten är borta som var en sån skrämmande  framtidsvision i boken 1984, det är helt plötsligt ok.

Vad hände?

 
2 kommentarer:

  1. Det är riktigt skrämmande och egentligen var det väl bara årtalet han inte prickade in rätt. Resten har ju mer eller mindre blivit en uppfylld profetia.

    SvaraRadera