Sök inlägg

torsdag 18 april 2019

Geofencing ?

Det kommer nya tjusiga ord hela tiden.

Det senaste jag har lärt mig är Geofencing. Det betyder att man på elektronisk väg kan hindra t.ex. bussar att köra för fort på vissa vägar. På Svenska skulle man kunna säga Elgrindar, eller nåt sånt. Men det låter ju inte lika häftigt som Geofence, och i Sverige gäller det ju att vara häftig och slänga sig med nya Amerikanska ord.

I alla fal så ska man börja använda Geofence på bussar i Dalarna.
Man förklarar hur fantastiskt det är att man nu kan hindra bussar från att köra för fort på vissa vägar t.ex. nära skolor. Man kan också hindra bussar att åka in på vägar där bussar inte får åka. Wow! Vilken grej. Men jag undrar varför bussar skulle åka på en väg där dom inte får åka? Bussen har väl sin rutt? Varför skulle Chaufören åka nån annan stans än där han ska? Han riskerar ju både böter och jobbet. Och varför skulle han,jag menar hen köra för fort vid en skola? Det finns väl hastighetsskyltar. Garanterat sitter det nån på bussen som bara vänter på ett tillfälle att sätta dit busschaufören om han kör för fort.

Sen vill man också se en utveckling av  Geofencing till personbilar, så att dom inte kan köra där dom inte får. 
Mycket intressant!
Jag kan bara fundera över vad som händer när hen försöker köra in på en väg där det är förbjudet? Vrids ratten om automatiskt? Läggs backen i, så att bilen tvångsbackas ut?  Eller slår bromsarna i och motorn stängs av?  Om låt säga en svart låg BMW med svarta rutor och för stora fälgar dundrar in på en enkelriktad gata i förorten med allt för hög fart, vad händer då?  Den kanske självantänder?  Kan det vara det som är anledningen till alla bilbränder i utanförsskapsområderna? Man kanske testar Geofencing lite i smyg i vissa utsatta områden. Hmm, skulle man inte kunna programera ligisterna och dom kriminellas bilar att inte åka utanför sitt eget kvarter? Och aldrig på nattetid?

Nej nu drömmer jag igen. Jag antar att om nån kör där hen inte får köra så blinkar det en varningslampa på instrumentpanelen.
 Det är ju Sverige vi snackar om.


Geofencing!

3 kommentarer:

  1. Det är ju rätt bra om bussar med gastank på taket, inte kan köra in i för låga viadukter, eller nerför en gågata och börja brinna när den krascher mot en butiksfasad, så visst har det fördelar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En liten solstorm så funkar inte Geofencingen Iaf.

      Radera