Sök inlägg

lördag 19 januari 2019

Demokrati i Sverige?

Vad är demokrati?

Demokrati betyder folkstyre. Enligt Riksdagen Så är demokrati att "nästan" alla får rösta och tycka vad de vill. Det betyder numera tydligen också att alla är lika mycket värda och har samma rättigheter. Konstigt då att  bara vissa får T.ex. fri tandvård men inte alla? Och när regeringen höjer pensionerna  till pensionärerna så får dom fattiga en höjning med ca100 kr/månaden medan dom rika får en höjning med ca 500 kr/månaden. 
När regeringen sänker inkomsskatten så får den fattiga en sänkning med nån hundralapp medan den redan rike kan får en sänkning med flera tusen imånaden.
Men med barnbidragen är det helt andra principer konstigt nog. Där får dom fattiga och miljardärerna lika mycket i månaden 1250kr per barn.

 Är det människors lika värde?

Flyktingar har också olika status beroende på varifrån dom kommer. Kommer dom ifrån nån diktatur som är "kompis" med Sverige, då spelar det ingen roll om dom hotas av dödsstraff, det blir ändå ingen asyl. Affärer är viktigare än människors lika värde.
 
  Hur är det med röstningen då? Är alla röster lika värda? Tydligen inte om man röstar på fel parti. Röstar man på Vänstern eller på Sverigedemokraterna som
tillsammans fick ca 25% av rösterna i riksdagsvalet då har man fel åsikter och får räkna med att inte bli representerad. Istället ska störst inflytande i Riksdagen ges åt dom tre småpartierna Centern,Liberalerna och Miljöpartiet (som tillsammans fick ca 18% i valet). Eftersom dom har bestämt att dom har rätt värdegrund. Allas lika värde. Sen när partierna ska rösta i Riksdagen då måste ledamöterna rösta som deras parti bestämt. Partipiskan viner och det finns inget utrymme för egna åsikter där inte.

Är det demokrati?

Sen kan man ju fundera på om "vanligt" folk är redo för demokrati

Jag minns folkomröstningen om EU
När man snackade med vanligt fotfolk som var för EU så var främsta argumenten att vi skulle få billig sprit, och på sikt bli av med systembolaget.
Nejsägarna ville inte ha hit nå jävla utlänningar som kom och tog jobben från oss.
På den nivån låg debatten. När det sen var dags för omröstningen om Euron då gick snacket från jasägarna att vi måste ha Euron så att vi slipper växla pengar när vi är utomlands. Nejsägarna tyckte att vi inte skulle ha nå jävla utländska pengar eftersom vi är i Sverige och är Svenskar. Så smarta är väljarna.

Det är likadant i riksdagsvalet
Politikerna vädjar inte till smarta intellektuella väljare, utan man vädjar till korkskallar.
1985 fick Bengt Westerberg en massa röster ifrån tanter som tyckte att han var snygg i TV.
 Men värst var det med Thomas Bodström(S). han var så snygg i TV att han inte ens behövde vara i Riksdagen. Och dom få gånger han var där då skrev han på nån bok istället för att engagera sig.Men det gjorde inget eftersom damerna var tokiga i honom.
Moderatledaren Ulf Kristersson hade framgångar så länge han var själv i rutan. Men när han började debattera mot Sjöstedt och Löfveń och alla såg hur kort i rocken han var då gick det sämre. Tanterna vill ju ha en stor stilig karl att rösta på, ingen liten fjant heller.
På senare år har det mest handlat om vilken politiker som tycker sämst om SD men ändå kan anamma deras politik.

Politikerna kan lova vad som helst och folk går på det.
 
Miljöpartiet försökte inför senaste valet få folk att tro att om bara man röstade på dom så skulle vi slippa skogsbränder, översvämmningar och missväxt. Problemet var bara att MP redan satt i regeringen, så det blev lite väl magstarkt även för naiva väljare.
Jag hörde idag på nyheterna att  regeringen lovat att alla ska få en egen allmänläkare. Men det fattas redan 1500 läkare och det är helt omöjligt att rekrytera så många. Sen har ju regeringen också lovat att införa en familjevecka. Alla föräldrar med barn mellan 4-16 år ska få ta ut 3 lediga dar vardera under skollov. Hur det ska gå att genomföra är ju helt obegripligt. Det finns ju inga vikarier till varken Läkare,Sjuksyrror, poliser eller brandmän. För att bara nämna några yrkesgrupper. Sen ska då allihopa ha ledigt samtidigt också. Men sånt här går folk på, och minnet är kort.Till nästa val har man glömt uteblivna vallöften och svekdebatter. Istället börjar man titta efter nån snygg vältalig favorit att rösta på.
Det är demokrati!

10 kommentarer:

 1. Den där var bra kommer att dela på fejjan så räkna med ökade trafik på din blogg kommer även att länka i mail till bekanta som inte har fejjan.

  SvaraRadera
 2. Aj då, vad du verkar ha sparat ihop mycket "bitterhet" till inlägget :D

  Nu slutade jag iofs fokusera på innehållet efter att du skrev att de fattiga fick för mycket barnbidrag i förhållande till hur mycket skatt dom betalar i skatt jämfört med dom rika, eller något i den stilen. Detta betyder ju att vem som helst kan knulla sig rik? Laestadianerna med sina 10-12 ungar skrattar hela vägen till banken.

  Fortfarande väntar jag på gränsvärden eller din definition på vem som är fattig respektive rik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var ironisk. Jag menar att rika skulle inte ha barnbidrag överhuvudtaget.

   Jag anser att man är fattig om man tjänar under 10 tusen i månaden och att man är rik om man tjänar över 40 tusen i månaden. Jag tjänar ca 27 tusen, och spar mellan 5-8 tusen varje månad och har råd med alldeles för mycket prylar.På ca 20 år har lönen fördubblats, men inte utgifterna.Sen finns det naturligtvis dom som tjänar 100 tusen och ändå inte har pengar över, men då lever man över sina tillgångar. Folk har en tendens att dra på sig skulder så att löningen går jämt upp varje månad oavsett inkomst.

   Radera
  2. Dåm ska väl inte ha barn öht? Jävla brats med slickat hår laxrosa skjortor pappas kontokort som försurar för bonnläppar som jag på sandhamn =)

   Radera
 3. Folk röstar med känsla och plånbok. Minnet är dessutom kort. September 2022 är Januari 2018 totalt glömd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast oftast har folk inte koll på plånboken eftersom politikerna luras.
   Jag fick t.e.x höjd skatt när alliansen regerade, tvärt emot vad dom försökte lura i mig.

   Radera
 4. Demokrati råder när 51 % bestämmer över 49 %. //tompas11

  SvaraRadera
 5. https://www.expressen.se/nyheter/val2014/asa-romson-malar-med-forbjuden-farg/

  https://www.svd.se/asa-romson-jamforde-flyktingkatastrofen-pa-medelhavet-med-auschwitz

  https://www.expressen.se/nyheter/kritik-mot-romson-efter-tweet-om-paris/

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/har-vagrar-romson-svara-pa-varfor-kaplan-fick-ga

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/p69WJ1/brostaktivisten-jenny-varnas-av-miljopartiet

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0EQ6rg/kritiserar-jeepar-men-har-en-sjalv


  http://gamla.hbl.fi/nyheter/2014-07-02/626496/jihadistparallell-ett-missforstand


  https://www.svt.se/opinion/jag-bad-hanif-bali-sla-upp-begreppet


  osv osv

  http://www.mpssvartalista.n.nu/

  SvaraRadera