Sök inlägg

söndag 30 september 2018

Too much monkey business

Amerikaniseringen breder ut sig

För mig började det med tidningen DET BÄSTA
Det var en tidskrift som var en svensk översättning av den Amerikanska tidningen READER'S DIGEST. Om man prenumererade på den så fick man reklam. Det var reklam för lotter. Man fick en guldlott hem på posten och en guldfärgad plåtnyckel. I brevet stod att jag var en av mycket få utvalda till att vara med i lotteriet. Varje vecka fick man veta att det nästan bara var jag kvar i lotteriet och chanserna att inte vinna var minimala. Allt var naturligtvis bara bluff.
Det är låter nog inte så märkvärdigt i dag, men på 80-talet var det inte så vanligt med sån här Bullshit-reklam i Sverige. Jag blev förbannad och sa opp min prenumeration på DET BÄSTA.
Jag tänkte att det här kommer aldrig att funka i Sverige.

Sen kom reklamTV, och i början var det kul. Men nu har det ju spårat ur fullständigt och all reklam känns fejk,och det är nästan bara reklam för Kasinon och SMS-lån. Känslan av att dom bara vill fucka upp mig är total.

Det finns ingen hederlighet kvar. Allt har blivit ful-business.
Förr kunde man T.ex. gå in i en butik och säga att man ville ha en enkel telefon med bra ljud, och så fick man det. Idag så säger försäljaren "Nej du ska ha den här moderna succén! Du kommer att älska den" Det spelar ingen roll hur mycket man försöker förklara att man inte vill ha en massa finesser som man endå inte begriper, försäljaren fortsätter med sitt frikyrkopastorleeńde att proklamera sin övertygelse som om han vore frälsaren själv.

Alla är ytligt trevliga, men bryr sig egentligen inte ett skit. 

Det känns som om den kristna Tea Party-rörelsen har nästlat sig in och tagit över moralkompassen i Sverige. Ytligt snyggt och välkammat, och alla uppför sig korrekt och tycker lika. Ingen får sticka ut eller vara skeptisk. Mammor får ju inte ens amma offentligt längre i det här jävla landet.
 Hur fan gick det till?

I Sverige var vi ju stolta över att våga visa oss nakna på film och på badstränder. Toples var inget märkvärdigt. Nu knorras det om nån man har bar överkropp i stan eller att han har håriga ben som syns när han har shorts. Och som sagt mammor får inte ens amma längre.

Ett annat bevis på att vi håller på att bli amerikaner är automatlådorna. På 60-70-och 80-talen tyckte vi att amerikanerna var lite halvt utvecklingsstörda som bara kunde köra bilar med automatlåda. Vi såg dom som lata pösmunkar som inte orkade växla själva.
 Nu har ju svenskarna blivit likadana. 
Alla vill ju ha automatväxlade bilar idag, och jag ser allt oftare t.ex. på jobbet hur folk inte längre klarar av att köra våra leasingbilar med manuell låda.
Själv anser jag att köra automat det är som att kolla på porrfilm istället för att ha sex på riktigt.

Allt dåligt som kommer ifrån USA det ska vi ta efter ca 10 år senare.
För 10 år sen kom den stora bankkrashen i USA. Bankerna hade låtit folk belåna sina hus högt över taknockarna och sen när huspriserna sjönk så blev både husen och bankerna värdelösa. Låter det bekant?  Sveriges riksbank har minusränta och Svenskarna är de mest belånade i hela Europa. Nu börjar priserna på hus och lägenheter gå ner. Vad händer när räntan går upp?

Lycka till!

Too much monkey business

5 kommentarer:

 1. Hej.

  Salig Eddie Meduza som ha kallade sig hade en trallvänlig bit om 'feta, fula dumma amerikaner´.

  Ack så sannspådd han blev.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 2. Som någon sa till mig när jag var på väg till USA: Glöm inte att allt, på gott och på ont, kommer från USA."
  Det mesta är kanske ont, men lite gott har vi ju fått också. Även om jag inte kommer på några bra förslag just nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv är jag ju torsk på gamla amerikanska bilar och rockmusik.

   Radera
 3. Det kommer ju något bra därifrån då!? Hur förhåller du dig till t.ex Ryssland, Iran, Kina, Sydafrika resp. England. Som exempel alltså. Eftersom du även klankar ner på Sverige så undrar man ifall det finns något ställe som är "bra eller bättre"?

  SvaraRadera