Sök inlägg

tisdag 23 januari 2018

Hur ska vi leva i framtiden?


Utvecklingen går framåt, heter det.

Elektronik och robotar tar över våra liv alltmer. Vi ska sitta hemma och beställa varor på nätet i från Asien. Detaljhandeln i Sverige behövs inte längre och är snart utkonkurrerad. Vi ska handla mat på nätet och få matkassarna hemkörda åt oss till lägenheten. Där ska en robotdammsugare hålla rent åt oss medan micron värmer våra färdigportioner. Mår vi dåligt så kan vi prata med en robotpräst eller en robotpsykolog. Måste vi ta bilen så ska den köra sig själv. Snabbt iväg snabbt tillbaka så vi slipper dras in i gatukriget mellan olika invandrargrupper och Polisen.
Vad ska vi jobba med?
Hur ska vi leva?

Jag minns på 70-talet när det började komma industrirobotar. Då var folk entusiastiska och tyckte att det var jättebra med robotar för då skulle ju arbetarna slippa jobba... Jo om arbetsgivarna betalade ut lön åt arbetarna ändå så vore väl det bra, men det kommer ju inte att ske. Så vad ska vi jobba med när alla butiker försvinner och när robotarna tar över dom jobb som blir kvar ?

Ska vi sitta arbetslösa i betongghetton som blir det enda vi har råd med, och sakta invänta döden medan vår elektronik och våra robotar vaggar oss till sömns ?

Ju mindre vi har att göra desto dummare blir vi.

Som ett exempel kan nämnas att fyrhjulsdrivna bilar är inblandade i fler olyckor än tvåhjulsdrivna bilar. Inte för att  Fyrhjulsdrivna bilar är sämre utan tvärt om för att dom är bättre, och därmed gör chauffören dummare. 
Jag växte opp på ett snörikt ställe med mycket backar. Alla körde tvåhjulsdrift, pappa hade folkabuss med allrounddäck, Ingen ABS eller antisladd, och det var inga problem alls. I dag måste dom som bor där ha fyrhjulsdrift och dubbdäck annars kommer dom inte fram.... Hur det kommer att bli med självkörande bilar det kan man ju verkligen undra

Jag undrar om det är någon som har tänkt ut den här utvecklingen?

Den här fördummande utvecklingen med att ingen ska göra något själv verkar vara som ett självspelande piano. Ingen verka ha någon kontroll över utvecklingen den bara rullar på för att den kan.
Jag tror att lösningen kan bli Solstormar

När solstormarna förpassar oss till 1800-talet igen, då kan vi börja tänka och leva på nytt.
 2 kommentarer:

 1. Vad vi ska jobba med? Tjänstehjon såklart. Alla ska ha skattefinansierade tjänstehjon, det är drömmen, inga lägstalöner och kollektivavtal, de som har mest vinner på det; medan de som är i lägsta skiktet ska vara glada om de har råd med mat, ungefär som det är i dag med andra ord.

  SvaraRadera
 2. Men man har rätt att ro?
  Dåså.
  Fast lite jobbigt när isen varken bär eller brister...
  Finns ju en del böcker att läsa.
  Bloggar!?
  Du, till exempel, tänker väl inte sluta med ditt publicerande.
  "vi reder oss nog ändå". ( Skall sjungas på skaunska...)

  SvaraRadera