Sök inlägg

lördag 1 juli 2017

Skitbra miljö

Nu har jag levt med utedass i några veckor.

Jag börjar faktiskt vänja mig ganska bra, och när jag sitter där på dasset och filosoferar så kommer jag att tänka på hur miljövänligt det faktiskt är med utedass. När latrinhinken är full så grävs innehållet ner i ett hål i marken och fylls igen, och efter bara nåt år är allting förvandlat till fin matjord.

Nästa tanke som kommer, det är varför man ALDRIG hör nån miljömupp som förespråkar utedass?
Jag menar dom som förespråkar miljövänliga allternativ borde väl tycka att utedass är genialt? Eller?
Istället förespråkas snålspolande toaletter, mulltoaletter, eller dyra förbrännings eller frystoaletter.
Det är väl inte tillräckligt bekvämt med utedass helt enkelt.

Sen kommer jag på att så är det ju alltid. Folk pratar om att värna om miljön, men det handlar alltid bara om att tekniken ska fixa till miljön..ALDRIG om att förändra sig själv. Istället för att börja cykla 1 km till jobbet så köper man en ny bil som reklamen säger är bättre för miljön så att man kan fortsätta att köra 1 km till jobbet och dessutom 100 meter till mataffären.

Istället för att flyga mindre så betalar man nån löjlig miljöavgift på flyget och sen lurar man sig själv att man har räddat regnskogarna.
Smarta affärsmän och politiker lurar oss att konsumera mer för att det ska vara bättre för miljön, när det i själva verket är skitdåligt för miljön med ökad konsumtion. För varje ny mobil, TV, kyl, frys, eller Micro som vi köper så slänger vi ju en gammal på tippen också. Och livslängden sjunker ju för varje år på nya grejer. Och hinner inte prylarna gå sönder inom ett par år då måste vi byta för att dom har blivit omoderna.

Reklamen i TV går hela tiden ut på att vi ska göra sånt som är dåligt för miljön. Låna pengar till resor eller vinna pengar på Casino. Och om nån vinner pengar i postkodlotteriet och nån programledare frågar vad vinnarna ska göra med pengarna så är det alltid nåt som är dåligt för miljön. Dom ska köpa husbil och åka Europa runt, eller flyga jorden runt. Eller en ny snöskoter, fyrhjuling, motorbåt eller lyxbil.
När jag sitter här på dasset så läser jag en Clas ohlson- katalog ifrån 1933.
Det var tider det. Det finns till och med ritningar att köpa på hur man bygger en radio. Folk var händigare förr. Vem skulle bygga en radio i dag när man kan köpa en som är byggd i Asien av barnarbetare på nån skitig fabrik som liknar Auschwitz ? Radio förresten. Vem vill ha en sån idag ?
Nu är det väl bara Iphones och androider som gäller, och vem skulle köpa en ritning på en sån ?

Ni vet väl att varje gång en ny bil tillverkas så dör en sälunge ?
Antar att det dör en kattunge varje gång en ny mobil tillverkas.
Och kanske en blåmes varje gång nån skrotar sin mobil.

Utedass är bra grejer.
Äta ute och skita inne, vad är det för tokiga nymodigheter.
Det var bättre förr!!!


13 kommentarer:

 1. Det påminber mig om något jag läste för några år sedan i en sån där frågespalt i en tidning. En människa skrev in och var så bekymrad för att hon inte hade råd att köpa miljömärkta grejer. Och rådgivaren svarade, mycket förnuftigt, att folk som inte har råd att köpa saker lever miljövänligast av alla.

  Miljömuppar som ville miska konsumtionen - vart tog de vägen? De var så många när jag var ung, men nu verkar de ha försvunnit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.

   Min lärarinna i hemkunskap (vila i frid, och förlåt för alla spratt och hyss...) lärde ut att man skulle omvandla priset på något man ville ha till hur många timmars arbete det motsvarade, så att man skulle kunna tänka i hur många timmar (dagar, veckor, osv) av ens liv man betalade varan med.

   Det hade väl räknats som barnmisshandel och terrorism idag.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Radera
  2. Ja det är märkligt att inte nån rotar i förtrycket av barnarbetare. Men då skulle ju priserna gå opp förstås.

   Radera
  3. Och så skulle barnen förmodligen svälta ihjäl. Det är nog tyvärr så det ser ut, om sanningen skall fram.

   Mvh Skogåsbon

   Radera
 2. Jag lyssnar på radio när jag är i garaget, vill inte vara utan.
  Varför gör du inte som man gör i Alaska med utedasset? De gräver en stor grop och sätter dasset över den, när gropen är full, flyttar de bara på dasset.

  SvaraRadera
 3. Har det inte ordnat sig än???
  För oss tog det en himla tid, men nu har vi vatten igen. Det var långa dryga två veckor, men utedasset blev vår räddning. Dock hoppas jag att det är sista gången vi behövt använda det nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det senaste var att jag tog bort gaveln på växthuset och grävde mig ner där jag trodde att tanken låg. Det visade sig att det bara låg rör där och att tanken ligger lite längre bort, så nu ska jag till med tredje grävhålet. Men jag tar det lugnt, jag börjar ju bli bekväm med dasset :)

   Radera
 4. Utedass är the shit. ;-)

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone på sommaren... frysa rumpan av mig i tio graders kyla kan jag vara utan.

   Radera
  2. Nä, att vara utan rumpa är förmodligen inte så kul.

   Mvh Skogåsbon

   Radera
 5. Fungerar dushen eller dushar du på dasset. Bada vågar ja inte ens fråga om 😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja duschen har ett annat avlopp, så det är lugnt.

   Radera
 6. Brukar inte själv läsa på utedasset.
  Mulltoa, om sanningen skall fram.
  Trögtänkt, det är jag, visst.
  Men så trög i magen att jag hinner öppna boken och starta läsningen: icke!
  Jungman Jansson

  SvaraRadera