Sök inlägg

onsdag 26 juli 2017

Rapport ifrån Misärträsket

Mitt skitliv går vidare.
Efter att ha grävt 3 stora hål i jakten på felet med avloppstanken som blir full i vatten så fick jag punktering på grävtraktorn.(Ferguson) Det gjorde att jag fick sansa mig lite och börja tänka efter. Om jag nu skulle gräva opp tanken och byta den så återstår ju problemet med BDT (gråvattnet) alltså dusch, tvätt och diskvatten som inte har nån fullgod infiltration. Varje vår så är grundvattnet så högt att det inte går att köra tvättmaskinen utan översvämmning som påföljd.
Plötsligt insåg jag att det är dags att ge upp.

Jag tog hit en expert som kollade hur jag skulle kunna få ett riktigt fungerande godkänt avlopssystem på min gård. Det visade sig inte vara så enkelt. Vare sig jag ska ha 3 kammarbrunn med infiltration eller minireningsverk så måste spillvattnet rinna iväg nånstans. Dom naturliga avrinningsmöjligheterna leder allihop in till mina grannars friskvattensbrunnar så det skiter sig rejält.
(om jag flyttar så ska jag inte ha några grannar dit jag flyttar)
Då återstår bara att ha en 3 kammarbrunn i skogen med förstärkt markbädd och infiltration. Problemet då är att lutningen blir fel så jag måste ha en pump som pumpar vattnet från 3 kammarbrunnen till infiltationen.

Nu har jag varit in på kommunen och ansökt om att få bygga avloppsanläggningen. Jag har även börjat att röja av en plätt i skogen 8 X 12 m  där infiltrationen ska ligga. I går körde jag dit min andra traktor, David Brownen med vinsch. Efter några timmar la den av och går inte att starta. Så nu står den i skogen med vagn och allt, helt obrukbar.
Det är tur jag har semester!
En god vän kom förbi med en mycket fin skithink.
Den är ju bra att ha vid sängen om man inte hinner ut på dass.
Gammal är den också.


7 kommentarer:

 1. Men vadå? Polarn har ju löst problemet. Skit i hinken och byka vid sjön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går nog bra på Åland, men här kan man åka fast och hamna bakom galler för dylika miljöbrott.

   Radera
 2. Om du leder Bdt-vattnet till en större ångmaskinstank så borde problemet vara löst. Tillverka lite ång-el en gång i veckan och bdtq vattnet ges till naturen åter. Tror inte att kommunen har nåt passade reglemente i första taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var får jag tag på en stor ångmaskin ?

   Radera
  2. Tänkte inte på det. Avrundas inte din sits. Fick byta sluten tank till minireningsverk för 5 år sedan när kommunen fick miljöhybris. Det kräver ju en sorts markbädd som jag inte hade plats för. Men en sådan gick tydligen att bygga på höjden. 3 meter i diameter och 2 meter djup. Makadam och lite plaströr och dränering. Då är intaget ca en meter under marknivå. Funkar bra och blev kompakt.

   Radera
 3. Köp en stor svarv och bygg en ångmaskin. Eller bättre upp, bygg en stor svarv först...

  SvaraRadera
 4. Hej.

  SGT får en ny innebörd...

  Skit, gräv & tig.

  Sist jag levde med utedass var Palme statsminister, men vi gjorde så att vi grävde en grop och fyllde den med, skall vi säga, avkastning från humankapital. Väl gropen var fylld täckte vi den och grävde en ny en bit ifrån. Givetvis så att det inte kom åt dricksvattnet, så groparna låg nedströms från detta (fjällbäck, och inga grannar utom under skidsemestern).

  Lycka till! Särskilt som du nu blandar in byråkrater.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera