Sök inlägg

söndag 5 februari 2017

Polisserier på riktigt

Det talas mycket om fejk news i dessa dagar.

Men det är inte bara nyheter som är fejk....Vi gillar också att måla upp en låtsasvärld inom poppulärkulturen som ibland är så inhammrad att vi tror på den.
Jag tänker då närmast på Svenska polisserier.
Jag är så evinnerligt trött på alla stereotyper i Svenska polisserier.Antingen så är det en äldre man som är polis. Han har alltid alkoholproblem, är frånskild har stora sociala problem, kan inte umgås normalt med sina barn och får alltid dåligt kaffe. Han har alla emot sig men offrar sig alltid totalt för att lösa sina mordgåtor....Eller så är det en poliskvinna som alltid är sur och bitchig och alltid blir misstrodd för att hon är kvinna och bisexuell. Hon är också frånskild och har relationsproblem med sina barn. Hon är alltid hårdare, tuffare och skjuter bättre än sina manliga kollegor och hon ger aldrig opp jobbet.

Men när ska vi få se en "riktig" polisserie?
En serie som speglar verkligheten som den verkligen är. Där alla gubbar över 40 har slutat i yttre tjänst för att dom skjuter för dåligt eller inte orkar med längre.
Där utredningar läggs ned på rutin för att det inte finns resurser. Där resurserna går åt till att stoppa migranter i olagliga bilar, utan körkort. Eller vakta demonstrerande Nazister från att bli ihjälslagna av motdemonstrerande vänsterligister. Eller till att skjutsa psykpatienter mellan psykakuter och behandlingshem. En polisserie där poliserna är förtvivlade över att om dom nån gång lyckas ta en stenkastare , bilbrännare eller våldtäktsman så är han utsläppt innan kvällen av åklagaren och pissar och spottar hånskrattande på polisen. En polisserie där man får se att polismakten helt övergivit den laglösa  landsbygden och inte törs visa sig i invandrartäta förorter. Där polisen helt slutat att utreda inbrott, stölder, bedrägerier, trakasserier mm. En polisserie där poliserna har gett upp och säger upp sig.
 När får vi se en sån polisserie ?
Det vore nåt det.
5 kommentarer:

 1. Varför vill du en sådan negativ och erbarmlig polisserie?
  Den finns ju redan. Det är bara att se sig om i landet, så är verkligheten precis så som du beskriver den. Det kommer aldrig att hända att någon bestämmer sig för att spela in en polisserie som speglar verkligheten på riktigt. Precis som fake news tycks ha blivit normaliserat i media. //tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att fejkserierna som går nu är skittrista. Jag skulle gärna ha en tung svart verkligare polisserie.

   Radera
 2. "Fargo" är ju visserligen ingen serie, men ändå en film som skildrar en kvinnlig polis på ett sympatiskt sätt, befriad från klyschor, eftersom hon är både mjuk i sättet och höggravid, och dessutom har en fin relation till sin man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon går omkring höggravid och spyr, och sen buntar hon ihop buset. Hon är bäst!

   Radera
 3. tompas11, sammanfattade det mesta jag själv hade tänkt skriva.
  Vill vi ha verkligheten skildrad i polisserier, lär vi nog få vänta.

  SvaraRadera