Sök inlägg

tisdag 15 november 2016

Vad hände med Svensk TV-film ?

Jag hittade filmen "Vem älskar Yngve Frej" på Youtube.

Jag började att se om den och insåg direkt att den fortfarande är en av dom bästa filmer som gjorts...Tänk att den gjordes som TV-film och inte gick på bio....Filmen kom 1973,på den tiden gjordes det mycket bra film och TV-serier för Sveriges radio som det hette då....Badjävlar, hem till byn, och alla fantastiska serier och filmer av Lars Molin....Alla dom här filmerna och serierna från 70-talet handlar om vanliga människor på landet eller i småstäder...Vanliga människor som inte passar in eller körs över av myndigheter eller av överklassen...Kritikerna brukar säga att det bara är vänsterpropaganda...Men jag håller inte med...Om man skulle skildra vanliga arbetare på landet på 70-talet när alla utom överklassen var sossar då blir det ju färgat av det....Det var ju så det var.

Varför görs det inga TV-filmer idag om vanliga människor i glesbygd ?
I dag verkar det viktigaste vara att serierna är påkostade och har snabba klipp och bilder och ser Amerikanska ut. Dessutom måste det vara thrillers så fort nåt ska berättas....Midnattssol,Tjockare än vatten, Bron...Eller så ska det vara övernaturliga väsen som i Jordskott eller Ängelbo.
Men vad är det som är fel egentligen ?

Sedan SVT blev utsatt för konkurens av olika reklamkanaler så har kvaliteten på deras filmer och serier sjunkit som en sten....Det verkar som om SVT gör allt för att bli lika dåliga som TV3, TV4 och kanal 5...Alltså BIMBO-TV.
Men varför då ?
Är det så illa att folk inte vill ha kvalitet ?
Vill folk bara ha lätt tuggade ytliga filmer och serier som handlar om låtsasfigurer som lever i en låtsasvärld ?...Orkar folk inte se en film om inte en bil kraschar igenom ett skyltfönster i slowmotion, eller sprängs i luften minst varje kvart ?   Det verkar så.
Är det bara jag som vill se riktiga filmer om riktiga människor Med riktiga problem?
Eller törs inte SVT visa verkligheten på landsbygden längre?


Loffe  & Allan
I från
Vem Älskar Yngve Frej.


6 kommentarer:

 1. Håller med dig, svenska filmer var bättre förr. Kanske försöker de apa efter amerikanska succéer, utan att lyckas särskilt väl i tron att de ska tjäna mer pengar på det?
  Skriv till dem och klaga. Inte för jag tror att de lyssnar, men det kan ju vara värt ett försök.

  SvaraRadera
 2. Då verkade man ta landsbygden på lika stort allvar som staden.
  De filmer som görs nu är mest pinsamma, till exempel Uti bögda eller vad eländet kan heta.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Kanske ett filmprojekt i Dalarna vore något?

  Martin Borgs kanske skulle vara intresserad av en film om fäboden utanför Rättvik, där hon höll på att få stänga tack vare Skatteverk och andra pampar?

  Kanske filmad i samma anda som 'Mjölkpallen'?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. Jag måste bara tipsa alla om filmen: Psalmer från köket
  från 2003,tror ni skulle gilla den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett den och jag giller den mycket...Så klart är den Norsk :)
   Nu mer gör våra nordiska grannländer mycket bättre film än Sverige.

   Radera