Sök inlägg

tisdag 20 september 2016

Psykiatrin offrar liv och går med vinst

I går morse hörde jag på radion om Anders Printz.
Han var tidigare regeringssamordnare och en av dom tyngsta arkitekterna av dagens psykiatriska vård. Nu har han själv sett hur vården fungerar via personer i hans närhet och nu tycker han att Psykiatrin måste göras om från grunden

På kvällen när jag kommer till jobbet ser jag på nyheterna om en kille i Borlänge som inte fick nån vård och tog livet av sig.  Han skulle vänta mer än ett år på vård...Barn med panikångest som inte kan gå i skolan får också vänta ett år....ADHD-utredningar kan ta 3 år.

Säters psykakut har kris och har både underbemanningar och överbeläggningar...Inte konstigt när det bara finns en Psykakut i hela Dalarna.
Förut fanns det tre...Men med alla flyktingar som kommit hit och alla utförsäkrade och missanpassade människor som hamnat i kläm när samhällsskyddet monterats ner mer och mer så behövs det en Psykakut i snart varje kommun.
Istället får vi bara höra om hur mycket Landstinget måste spara. Senast var det 600 tjänster inom vården som skulle bort.

När jag efter nyhetssändningen om honom som inte fick nån vård, går in i personalrummet så ligger det en informationsblad om psykiatrin där det står att Psykiatrin i Dalarna har en vinst prognos på 26 miljoner kr i år....Duktigt jobbat....Undrar hur många som fick sätta livet till ?  Eller hur många som ligger och skakar av ångest och demoner i väntan på vård ?  Eller hur många som fick fel eller otillräcklig vård ?
Hur fan kan psykiatrin ens få gå med vinst ?
Varenda vinstkrona borde återinvesteras för att ge bättre vård.
Så här blir det när humanistisk vårdpersonal byts ut mot känslokalla ekonomer.
Och när vården styrs av Politiker.
4 kommentarer:

 1. Psykiatrin och vården har drabbats hårt av alla nedskärningar, vilket inte är anständigt en välfärdsstat.
  Jag är så vansinnigt trött på vinsterna i välfärden, det är ändå skattebetalarna som pröjsat för den, så naturligtvis ska den återinvesteras.
  Och det intressantaste av allt är att skatterna bara blir högre och högre, men välfärden sämre och sämre. Frågan är vad som händer när majoriteten i det här landet nyktrat till och inser vad som håller på att hända?

  SvaraRadera
 2. Om det finns möjlighet att göra vinst i välfärden så tyder detta på att det slösas enormt med skattepengar på de
  kommunala inrättningarna, eftersom mig veterligt ingen tycks gå med vinst. Snarare tvärtom, dålig vård till skyhöga kostnader. //tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Landstinget dalarna går med 50 miljoner i vinst. Men då har man lagt ner massor av verksamheter och gjort sig av med personal.Det är klart att det går att göra vinst om man lägger ner vården och tar pengarna.

   Radera
  2. Ja är det på det viset så är det åt helvete fel. //tompas11

   Radera