Sök inlägg

fredag 20 mars 2015

Oj oj oj

Jag har alltid ruskat på huvet åt lata bekväma gubbar.
Såna som inte orkar byta däcken på bilen längre bara för att det blåser ute.
Eller som ojar sig över allting i flera timmar innan dom kommer till skott.

Jag brukar tänka att måtte jag aldrig bli sån....Och för att behålla min ungdomliga spänst och kreativitet så gäller det att inte göra det för lätt för sig brukar jag tänka....Så därför har jag vedeldning och hugger min egen ved,och därför har jag omoderna bilar så att jag kan laga dom själv...Och gud nåde mig om jag lämnar bort ett jobb som jag klarar själv.

För på dagen 2 månader sen besiktade jag Volvon...Det gick lite sämre än vanligt...Det var både slangar  styrled och bromsok som behövde bytas dessutom en del rost också.
Men jag hade ju 2 månader på mig,så det skulle nog ordna sig.

Rosten visade sig vara mycket mer omfattande än jag hade trott...Det var ett rosthål bredvid dragramen stod det på protokollet. Men när jag började hacka lite så visade det sig att det var både reservhjulsbalja och dörrtröskel under bakluckan som behövde bytas också....Hela bakarslet var rostigt kort sagt.

Det var t.o.m. rost vid baklysena.   

Det borde väl inte vara något problem för mig som har både svets,verkstad och ett sjujävla självförtroende.

Men det var liksom hela tiden nåt som motade...Jag hade liksom ingen ork att sätta igång...Jag gick och ojade mig och kom liksom inte igång.
När jag till slut tvingade mig ut i verkstan så var det besvärligt... Det var trångt och bökigt...Jag trampade på svetsslangen...snodde in mig i kablar..Satt på verktygen som jag letade efter..Såg dåligt gjorde jag också.....Och hela tiden den oj,suck och stön blandat med den där hemska känslan av att jag istället hade velat gjort nåt annat än att svetsa rost.
Jag fattar ingenting...Jag älskar att svetsa rost,det har jag gjort sen jag var 14 år varför skulle jag plötsligt tröttna på det ?

Till slut blev jag äntligen klar med bilen...I går närmare bestämt...Och idag var sista chansen att ombesikta..Om jag väntat till i morgon hade jag fått gjort en helt ny besiktning och betala full avgift.
Så jag drog iväg till bilprovningen,och till en början gick det bra...alla 2orna var godkända sa besiktningsmannen...Men sa han" nu har du ojämn bromsverkan fram istället för bak"
Jag drog mig till minnes att jag nu bytt alla bromsok på bilen,i olika omgångar utom Vänster fram.Jag hade också noterat att det bromsoket där var mycket rostigt...Nu hade bilen stått still i 2 månader,och det var tillräckligt för att skiten skulle fastna ihop...Typiskt
Det värsta var att  nu måste jag göra en helt ny besiktning fast det bara är ett bromsok som krånglar.
Regler är regler sa besiktningsmannen.

Oj oj oj  Hur fan ska det bli ?   Nu ger jag opp.. Nu kör jag biljäveln på skroten....Eller kanske inte....Man är väl ingen trött Gubbjävel heller.

9 kommentarer:

 1. Inte ska du skrota en sån fin bil. Du får trösta dig med att du troligen har den mest ekonomiskt riktiga bil som man kan ha i sin ägo. Delar kan man hitta i var dikeskant men lite jobb får man ju offra såklart. Ångrar bittert att jag köpte en ny golf som jag trodde skulle ge mig ett bekvämt och bekymmersfritt bilägande. Nästa bil blir nog en från mitten av 80 talet igen. Lycka till med bromsrenoveringen.
  // Johan

  SvaraRadera
 2. Ähh... det är ju bara att spotta i nävarna och ta nya tag. Ett trilskande bromsok är ju en baggis. //tompas11

  SvaraRadera
 3. Tack för peptalket Johan och Tompas

  SvaraRadera
 4. Tänka sig att det finns fler hemmapulare än jag som känner sig håglösa inför rostsvetsande gamla bromsar och annat otyg. Jag var ju dum nog att att skaffa mig en så ny bil som en 97a som jag efter senaste besiktningen något uppgivet beslöt mig för att skrota. Nu stod jag ju utan bil och måste ha nåt fungerande till påsk så det blev till att hugga tag i min 88 års modell av Frankia husbil. Efter att jag vänt den ryggen 5 gånger så är jag nu på gång men det känns något bättre eftersom det är en ännu äldre farkost.

  SvaraRadera
 5. Rost vid dragramen. Enklast att demontera dragkroken då, eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle aldrig ha en bruksbil utan drag eller utan kombi /flak.Då kan man ju lika gärna åka moped.
   Har min Volvo 245 och en cheva pickup. Klarar mig inte med mindre.

   Radera
  2. Har du inget drag på pickisen? Då kanske det hade räckt med en av dem?

   Radera
  3. Jag får dra 1500 kilo med volvon men bara 750 med pickisen. har bara B-kort :(

   Radera
 6. ska länka till maken, så där höll han på då vi träffades =) lyfte i å ur motorer ur gamla ök! En hette Malin=)

  SvaraRadera