Sök inlägg

onsdag 7 januari 2015

Höjd tobaksskatt fimpar dom redan fimpade

Nu vill regeringen höja tobaksskatten igen.

Det är alliansens förslag men dom rödgröna hejar på.Man kan tycka att det är väl upp till var och en om hen vill röka eller inte ?
Precis som det är upp till var och en om dom vill vara feta eller inte ? Eller hur. 
(själv har jag aldrig använt tobak men är ganska fet)

Men är hen fet så betalar staten en gastric by pass,eftersom det är hälsofarligt att vara fet heter det.
Det är minst lika hälsofarligt att röka eller snusa. Den stora skillnaden är att här får staten in en massa pengar i dom tomma ladorna. Hade staten varit det minsta intresserade av folks hälsa så hade väl staten förbjudit snuset när EU ville det för några år sen. Nej istället kämpade våran hälsominister med näbbar och klor för att Swedish match skulle få fortsätta sälja smaksatt snus som smakar vanilj lakrits och jordgubb.Snus som bara finns för att lura barn att börja snusa för att sedan sitta fast i ett nikotinberoende hela livet och dra in en massa pengar till staten.

Nånstans måste ju pengarna tas för att betala sänkta inkomstskatter åt miljonärerna och gratis entré på museerna åt kultureliten. Eftersom överklassen inte röker eller snusar så blir det ju dom svagaste i samhället som får betala.Friska starka människor kanske klarar av att sluta med tobak när den blir för dyr. Men dom psykiskt sjuka på samhällets botten som redan har försökt sluta röka/snusa i halva sitt liv har det inte så lätt.

Dom försöker varje vecka.Varje vecka misslyckas dom igen och letar fimpar och begagnade snusar i papperskorgarna.
Oron och ångesten som gnager i själen hela tiden lindras lite utav tobaken.Liksom suget efter heroin,amfetamin och piller. Men när inte pengarna räcker längre eller kroppen säger ifrån så försöker även dom sluta.

Det finns mediciner som får rökare att helt tappa sugen kan man säga. Men dom medicinerna är jättedyra och staten har så klart inget intresse av att betala kostnaden eftersom det skulle innebära att man förlorade över 11 miljarder i tobaksskatt per år. Istället kan nu våra politiker gnugga händerna av förtjusning över att sjukbidragen till våra fattigaste i samhället nu går direkt tillbaks till statskassan.
Det tragiska är ju när rökarna/snusarna råkar dö i förtid. Då förlorar ju staten massor.
Shit Happens !

6 kommentarer:

 1. Det är väl det här landet i ett nötskal. Skattandet alltså.

  SvaraRadera
 2. Nog betalar staten hens luncanceropertion oxå!?
  Och nog är det upp till var och en ifall man vill äta oxå. ;)

  Det man kunde dra in på är operationer och rehabilitering av idrottsskador, nått som är minst lika självförvållat.

  Staten kunde förbjuda fotboll och ishockey, till att börja med. Det kan du fundera på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är den första att heja på ett förbud för ishockey och fotboll.
   Men jag har också tänkt ut ett sätt att få den annars så våldsamma hockeyn att bli lugn och fin,utan höga klubbor och tacklingar.
   Man låter helt enkelt första femman få spela hela matchen utan paus. jag garanterar att det blir lugn och fin stämning efter ca 20 minuter. :)

   Radera
  2. Mitt förslag är att slantsinglingen är både start och slut. Den som vinner, vinner.

   Radera