Sök inlägg

tisdag 31 mars 2020

Sverige = Westernstad

Jag tänker ofta på Sverige som en Westernstad.

Ja ni vet en sån där stad med bara en gata och fina hus på varje sida av gatan. Men husen är bara fasader som döljer i bästa fall ett nedgånget ruckel och i sämsta fall ingenting, bara en kuliss med ingenting bakom fasaden.
Vad jag menar är att det verkar bara vara viktigt att allting ser bra ut i Sverige. Vi låtsas att vi är ledande industrination med blomstrande välfärd. Men när det kommer till kritan så har vi varken tillverkning eller välfärd. Om man inte mäter välfärd i hur många som köper lyx och flärd på avbetalning eller för lånade pengar. Det är inte välfärd det är självbedrägeri.
När det gäller tillverkning så finns det väl inga Svenska klädmärken som tillverkar sina kläder i Sverige? Tillverkar IKEA några möbler i Sverige? Volvo tillverkar väl fortfarande lite grann i Sverige, ett litet tag till. Men ägarna är Kineser ,och flyttar snart hela skiten till Kina. Och på tal om Kineser,nya Guldbron i slussen är byggd i Kina. Sverige som har varit en ledande industrination i 100 år kan alltså inte tillverka en brojävel längre, utan måste frakta hit en från Kina. Det enda vi är bra på fortfarande är väl vapentillverkning, och att vi fortfarande kan sälja vapen beror på att vi säljer till diktaturer som inte får köpa av andra länder.

Nu när Corona slagit till så blottlägger det verkligen Sveriges kulissbygge.
T.ex så är de Svenska lantbruken bekymrade över hur dom ska klara sig utan utländska säsongsarbetare, när gränserna stängs. Vi har alltså ett jordbruk som är beroende av låglönearbetare från Polen,Baltikum och Ukraina. Vi får väl se om massarbetslösheten i Coronatider tvingar in Svenskar i jordbruket? Men då måste dom nog få lite mer än 5-6000 i månaden som gästarbetarna får?
Nästan alla Svenskar klagar på att sina redan höga löner är för låga, men vill inte betala ett par kronor mer för mjölken så att arbetarna i lantbruket får anständiga löner.
Den Svenska modellen stinker.

Sjukvården har ju gått på knäna i många år i Sverige. Vi har minst antal vårdplatser i hela Europa per capita. Det ska sparas och sparas heter det hela tiden. Och i svallvågorna av Corona har det framkommit att Sverige monterat ner alla beredskapslager för att spara pengar så klart.
 Det räcker med att det ser bra ut!
Nu när skyddsutrustningen börjar ta slut i regionerna då kommer det nya riktlinjer ifrån Regionerna. Helt plötsligt är inte munskydd nödvändigt för vårdpersonal. Folkhälsomyndigheterna väntas följa efter med sina rekomendationer. Detta kommer efter att vi fått veta att över 60 Italienska läkare dött av Corona, till följd av att dom inte hade tillräcklig skyddsutrustning. Men i Sverige behövs det tydligen ingen skyddsutrustning.

Vårat öppna demokratiska samhälle där marknadskrafterna fått härjat fritt, har urartat i Anarki, och nu håller det på att glida över i nån slags märklig diktatur.

Kulisserna i Westernstaden håller på att rämna
5 kommentarer:

 1. Ja, för mig må línfame svea gärna vila six feet under. Vi tar det på engelska ity wild west väl användè
  detta språk efter 1763.

  SvaraRadera
 2. Sweden is in bitter need of undertkakers as well as overtakers...

  SvaraRadera
 3. Elakt, men vad var det jag sa. När upphandlingshysterin och just in time systemet kom till sjukvården i slutet 1990 tror jag det var, sa jag att det kommer aldrig att hålla och skickade sekreteraren att hamstra handskar och annat från det stora sjukhusförrådet som avskaffades.
  Sedan gick det inte att hamstra för alla skulle hålla sin budget, oavsett vad som hände.
  Idag köper personal regnrockar för att skydda sig. I Sverige råder: det händer inte oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Dalarna hette det Dalamodellen. Alla enheter inom Landstinget skulle konkurrera med varann och prispressa. Jag minns att fastighetsenheten på Landstinget höjde hyran på en lokal för ett behandlingshem med så mycket att behandlingshemmet tvingades att lägga ner. Behandlingshemmet drevs också av Landstinget, och när det var borta fick fastighetsavdelningen aldrig mer lokalen uthyrd.

   Radera