Sök inlägg

fredag 4 oktober 2019

Butiksdöden

Vi har börjat planera ett till nostalgirum.
Eller i.a.f. en del av ett rum.Där har vi ställt in lite gamla möbler ifrån tidigt 1900-tal, och tänkte kalla hörnan för Agdas Café!
Hur som helst så kom vi på att vi behöver lite tidstypiska tapeter också. Helst medaljongtapeter i rött och guld. Vi kikade runt lite på nätet och upptäckte stora prisskillnader. Det är allt ifrån 300 till 2500Kr för en rulle. Ju finare desto dyrare.

Sen kom vi på att vi skulle kolla i en riktig fysisk butik också. Alltså en vanlig färghandlare. Det visade sig att dom har ungefär samma tapeter som på nätet fast nästan dubbelt så dyra. Naturligtvis blir det dyrare i butiken som måste dra in tillräckligt med pengar så att personalen får lön. 
Jag vill gärna att det finns lokala butiker,och jag tycker att man ska stötta nära butiker istället för att köpa på nätet. Lik förbannat står jag här och tänker att jag ska köpa dom billiga på nätet istället.
Jag bidrar alltså själv till butiksdöden.

På nyheterna sa dom att allt färre jobbar i kassa.Personal som jobbar i kassa har minskat med 30% på fyra år. Det är en följd av besparingar och att butikerna har börjat med självskanning. Personal blir arbetslösa och dom som blir kvar blir sönderstressade.
Vi kan också se tydligt hur allt fler butiker slås ut, och tvingas lägga ner. Kolla i vilken småstad som helst, så står det tomma affärslokaler mitt i centrum. Förtvivlade klädhandlare vittnar om att folk provar kläder i deras butik för att sedan köpa kläderna på nätet.

Det är inte bara butiker som går dåligt och måste spara.
Äldreomsorgen är i akut kris, och så underbemannad att åldringar tvingas gå och lägga sig vid 3 tiden på eftermiddagen. Landstingen som numera heter Regioner tvingas spara, med neddragning av personal, större arbetsbörda och försämrad service som följd.Kommuner måste spara på skolan, och Kommuner drar in på varm mat på äldreboenden. Man sänker även värmen på äldreboenden för att spara pengar. Skolor läggs ner. mm. mm.


Arbetslösheten ökar och vi har snart Europas högsta arbetslöshet.

Vi har ökat Sveriges folkmängd med ca 2 miljoner på ca 30 år. Det borde ge mer jobb, åtminstone på vårdcentraler skolor och andra serviceinrättningar. Men istället så drar vi ner på välfärden och servicen i samhället. Allting blir bara sämre och sämre. Och ju färre som arbetar ju mindre skatt får vi in och då räcker pengarna ännu mindre. Nu ska ju värnskatten slopas också.
Personer som tjänar minst 61 tusen i månaden får skattelättnader. Det ska också få dessa höginkomstagare att jobba mer, och på det viset får staten in pengar, säger politikerna. Hmm... Om jag jobbade heltid med 61 tusen i månaden, och fick sänkt skatt...Skulle jag då jobba mer?  Nej jag skulle nog jobba mindre.

Snart får vi nog lägga ner det här landet helt och hållet, när ingenting lönar sig och pengarna är slut.

Hur ska jag göra med mina tapeter?
Ska jag köpa dyrt och gynna närbutiken? Eller ska jag köpa billigt och gynna min plånbok? Eller ska jag anställa en arbetslös invandrare för att handmåla medaljongtapeter?   Eller så säljer jag huset och drar!


4 kommentarer:

 1. Näthandlare borde använda lokala butiker som "showroom". Den tredje tapeten är vacker, ihop med vitt. Vad heter den och tillverkare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm den, den kostar över 2000 spänn rullen.

   Radera
 2. Varför tapeter?
  Väggarna täckes väl av bokhyllorna?
  Du meckar väl inte hela tiden med rosthögar?
  Lite andlig spis behöves!
  Dessutom svårt matcha tavlor med tapeter.
  Lustigt nog både hustrun och jag överens om detta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. vi råkar också vara överens om tapeterna, så det är nog bäst att köra på det.Det är inte ett helt rum heller utan bara en hörna.

   Radera