Sök inlägg

söndag 18 mars 2018

Vem bryr sig?

Förr tog folk ansvar.
Man såg sig själv som en pusselbit i ett större samanhang och tog därför konsekvensena av sitt handlande istället för att bara tänka kortsiktigt på sig själv.
Skulle man t.ex. köpa eller bygga hus så gjorde man det när man var ung så att man skulle hinna bli skuldfri tills man blev pensionär. Idag köper folk dyra hus fast dom nästan är pensionärer, eller lånar upp sitt redan betalda hus och lever loppan för pengarna. Utan en tanke på hur dom ska kunna betala kalaset när dom blir äldre. Arv till barn det skiter man i, sen får väl banken skrapa rent tillgångarna för att betala skulderna när man dör.
Det har blivit en attitydförändring.

Ungdomarna är ännuvärre. 
Istället för att spara ihop till sitt husgeråd och sakta bygga upp sin standard för att när dom är 40, ha jackuzzi ny bil och dyra utlandsresor, bränner dom alla drömmar på en gång. Dyra lån och lyxliv så fort dom får första jobbet och har flyttat hemifrån. Köper dom hus eller lägenhet så vill dom inte amortera utan lever opp pengarna på resor istället. Frågar man dom varför dom inte sparar och planerar framåt så svarar dom att det gäller att leva i nuet.

Bluffmakare skyr inga gränser.
Inte nog med att kriminella utger sig för att vara "seriösa" företag som Google, Microsoft, IKEA, Clas Ohlson, Telia mm, och skickar mail om att jag vunnit pengar eller prylar, med baktanken om att komma åt pengar på mitt konto.I fattiga länder har dom stora callcenters där dom anställer folk som ska ringa mig och lura av mig pengar genom att få tillgång till min dator. Man måste hela tiden vara på helspänn för att inte gå i nån fälla när man öppnar ett mail eller svarar i telefon.
Som om det inte räckte blir vi bluffade av riktiga "seriösa" firmor nu också.
Det senaste var bluffakturor från Folksam.
Det ser ut som en faktura från Folksam, men är egentligen reklam ifrån Folksam. Betalar man inte kommer det en påminnelse. Hur kan folk som jobbar med sånt sova om nätterna? 
Ingen bryr sig!
Modern elektronik som inte har nån livslängd har blivit standard. En mobil kan kosta över 7 tusen och bara hålla i ett par år, och ingen reagerar och tycker att det är nåt fel. Hade det varit för 40 år sen hade man fått en ny direkt, för att inte skada firmans rykte. Hade det varit för 20 år sen hade åtminstone försäljaren beklagat sig. I dag rycker han på axlarna och säger köp en ny.

Politikerna styr våra liv och bestämmer ena året att vi ska köra på Ethanol i våra bilar. Styr oss genom skattelättnader på ethanolbilar och Ethanol. När sen folk köpt ethanolbilar då vill politikerna istället att vi kör på Diesel. Kommuner , Landsting och vanligt folk luras att köpa Dieselbilar. Nu vill politikerna få bort alla Dieselbilar genom hård beskattning,istället ska vi alla köra med Elbilar har politikerna bestämt. Vad nästa pungslag blir det vete tusan. Men politikerna har inte det minsta dåligt samveta för att dom lurar oss hela tiden. Tvärt om.
Nu vill dom att vi ska jobba tills vi är 70 år. Och dom vill få det till att det är vårat eget fel efterssom vi blir så gamla innan vi dör nu mer.
Vi måste börja jobba tidigare i livet också säger dom.
Det håller inte att börja jobba vid 27, nej senast vi 21 års ålder om det ska hinna bli nån pension.Att invandrare kan komma hit och börja jobba efter 40 eller inte alls och ändå få pension, det har inte med saken att göra tycker våra politiker.

Vårt samhälle genomsyras av folk som inte bryr sig och inte tar nåt ansvar.
Hur fan kunde det bli så här?

DET VAR BÄTTRE FÖRR!
 
 

8 kommentarer:

 1. Det var mitt i prick igen!!!
  Idag så ser man exempelvis aldrig några TV reparationsfirmor, som det fanns många av förr. Att reparera någonting som gått sönder, existerar knappt längre.

  Vid garantifel, så får man en ny vara, och den trasiga slängs.

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt tjatar politikerna hål i huvet på oss om ett uthålligt samhälle...

   Radera
 2. Vid senaste samtal med min bankkvinna frågade jag ifall hon tyckte att jag skulle göra en lite större avbetalning på mitt bostadslån (hade lite "extra" på kontot), hon tyckte att jag skulle investera i fonder i stället eftersom dom ger större avkastning mot vad motvarande låneränta äter upp... Kan ju finnas en poäng där, eller? Får ju hoppas att bostaden stiger i värde då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Banken brukar alltid ge det bästa rådet för deras egen räkning.Det är ju du som försörjer dom inte tvärt om.
   Huspriserna är på väg ner.

   Radera
  2. Jo för fem år sedan fick jag rådet att binda lånen för nu var det absolut läge att göra det. Det lät jag bli. Senast undrade bankkvinnan , lite halvhjärtat, ifall jag inte vill binda lån.

   Och sen dess har ju räntan gått ner mot ingenting, åtminstone på inlånade pengar.

   Nu kunde det var läge att binda lån till bottenpris då eftersom Bitterpitten säger att huspriserna sjunker. Jag tror jag ringer, imorgon...

   Radera
  3. Mitt råd är inte att binda, utan betala av skiten så fort det bara går.

   Radera
 3. Jag vill inte spä på ännu mer negativitet, men i den riktning som det här landet går, är det svårt.
  Det mesta är på väg åt fel håll och hur ska detta gå ihop, när det inte ens går ihop teoretiskt? För hur ska t ex folk kunna börja jobba tidigare, när det idag nästan är obligatoriskt att ha någon form av högskoleutbildning för att få jobb?
  Hörde även att den som vill gå i pension när denne är 65, kunde enkelt göra det genom att lägga undan 4.000 kr i månaden (tror jag det var). Hur många har råd att göra det?
  Svenskarna har blivit dunderblåsta, de flesta vet bara inte om det än och fortsätter glatt att betala sin skyhöga skatt och spendera lånade pengar :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Hade Svenskarna förstått hur illa det är så skulle dom nog sluta att leva lyxliv för lånade pengar och istället börja se om sitt hus.

   Radera