Sök inlägg

lördag 10 februari 2018

Avesta lasarett mot Falun

Om man blir sjuk i Dalarna så åker man till Falu Lasarett.

Så har det varit jämt. Det lite finare större länssjukhuset har borgat för bättre vård har man trott. Men dom senaste 10 åren har jag upplevt att ingenting fungerar på Falu Lasarett. Till att börja med finns det inga parkeringsplatser. Alla närliggande parkeringsplatser är antingen reserverade för utryckningsfordon eller handikapade. Dom anvisade parkeringsplatserna en bit bort är alltid fulla, det brukar sluta med att man får stå en km bort på regementet. Själv brukar jag ställa mig på macken Cirkle Ks parkering. Då får jag gå över en kulle på en stig och sen passera Förvaltningsrätten. Det tar 2 minuter om man är frisk och rask. Nu är ju risken den att man är sjuk, eftersom det är ett sjukhus man besöker, då funkar det inte.

Sen när man kommer till akuten då måste alla ta en nummerlapp och vänta på sin tur innan man får säga sitt ärende. Alla blandas i väntrummet! Magsjuka, infektioner, benbrott, brustna blindtarmar och gänguppgörelser. När man sen äntligen får framföra sitt ärende och blir registrerad då får man sitta ned och vänta minst en halv dag.

 Jag har även varit inlaggd på Falu lasarett, vilket varit en  skräckblandad upplevelse. Senast på kirurgen. Alla sprang runt som yra höns och ingenting fungerade. När jag skrevs ut så sa man att jag skulle få en kallelse inom 2 veckor för undersökning eftersom man inte visste vad jag haft för fel. Det lät ju lovande, men när det gått 2 månader utan att jag hört nåt så hörde jag av mig själv. Det hade visst blivit nån miss och dom skulle snart höra av sig fick jag till svar. Dom har inte hört av sig än, och det är 4 år sen nu.

Hur som helst så var jag till min vårdcentral i förra veckan för att undersöka ett knä. Läkaren tyckte att jag borde röntga knät, men så säger han" Om vi sätter opp dig på en tid i Falun så får du vänta minst en månad innan du blir kallad. sen får du en tid som du inte kan, och då får du en ny tid ytterligare en månad senare. kan du inte den tiden heller, då tycker dom att du är ointresserad och du får ingen ny tid"
Istället föreslog Läkaren att jag skulle åka till röntgen på Avesta lasarett. Där har dom drop in ,om man har remiss.

Ok...Nästa dag begav jag mig till Avesta. Inga problem att parkera, det var bara att glida in ett stenkast ifrån Entreń. Kvart i 10 satt jag mig i drop in kön. 10.05 var jag röntgad och klar. Personalen var jättetrevlig och proffsig.
Jag ska aldrig mer åka till Falu Lasarett.


Avesta Lasarett

5 kommentarer:

 1. Hej.

  Det låter som om "Babels Hus" är lika aktuell idag, tyvärr.

  Tänk sådan tur att det är staten (ja ja, region-landsting) som sköter vården via vår skatt, och inte privata vårdgivare...

  Jag tror min värsta upplevelse på akutmottagning (som hjälp, inte själv sjuk) var i Malmö, då en utländsk kollega fått en metallspåga i ögat under bruk av tigersåg (fragment av både spik och klinga) uppsökte akuten. Jag var där med en anhörig, men kände ju igen kollegan (jag jobbade inte som lärare just då, utan i annan bransch) och försökte hjälpa till och tolka.

  Sköterskan i luckan var synligt aggressiv och skrek mer eller mindre: "Dina papper? Var är dina papper?" till min kollega, en rumän, som visserligen var trespråkig (ryska, rumänska, zigenarspråk) men inte kunde svenska. När jag lägger mig i för att förklara för kärringen att mannen är gästarbetare och att jag känner honom, och att jag kan lägga ut den femhundring avgiften är på - så ringer hon på vakten och hotar slänga ut mig och min anhöriga.

  Detta är samma akutmottagning i samma stad (Malmö) där illegala invandrare får gratis vård utan frågor eller att polis tillkallas.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 2. När det gäller parkeringsplatser låter det som vid Umeå lasarett. I övrigt blir jag hoppfull att det finns något lasarett som ännu har en fungerande verksamhet. Jag brukar säga till min man att det är tur att vi (hittills) varit så friska som vi har varit, för i det här landet vill man inte bli sjuk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste nånstans att Sverige ligger i topp bland Europas bästa sjukvård, men nästan sämst tillgänglighet.
   Så typiskt Svenskt, bara yta, inget innehåll.

   Radera
  2. Jag tar inte åt mig!
   Du avser säkert offentlig vård..

   Radera