Sök inlägg

tisdag 5 december 2017

Avbrott! del 2I morse när jag skulle äta frukost var det kört igen.

Strömmen gick när jag skulle koka Te vid 9 tiden. Men vad helvete nu då?
Det har inte snöat, inte töat och det är vindstilla....Hur kan det bli strömavbrott nu? Efter att jag kokat Te på vedspisen och ätit frukost begav jag mig ut på byn.

En kamoflagefärgad bandvagn med släp cirkulerade planlöst omkring i byn. Jag började fundera om vi blivit ockuperade eller nåt. Men när jag närmade mig bandvagnen såg jag att det stod Dala energi på sidorna. Sen försvann den neråt ån.
Jag gick in till granngubben. Han var heligt förbannad. Han hade ju inte fått nån gröt idag eftersom han inte har nån vedspis. Inte kunde han gå och skita heller utan ström. Jag erbjöd honom att jag skulle tina snö och koka gröt på min vedspis, men han var för upprörd för att nappa på det. Eller kanske för skitnödig? 
Plötsligt hörde vi en motorsåg.
Vi gick ut och såg en skåpbil med 2 gubbar som just hade sågat ner ett avblåst träd i elgatan. Dom berättade att dom kom från norra Dalarna och att dom blivit extrautkallade för att röja träd som föll ner i förra snöfallet. Strömavbrottet var avsiktligt gjort och skulle vara halva dan. Grannen undrade varför i helvete ingen talat om för oss att det skulle bli strömavbrott?
Linjeröjarna talade om att Dala energi resonerat som så att klockan 9 har alla ätit frukost och åkt till jobbet, så då är det lugnt att bryta strömmen.
"Men oss pensionärer skiter dom i" sa grannen.
"Och inte kan jag skita heller"
Linjeröjarna tyckte att grannen kunde skita i skogen var som helst, Och jag föreslog mitt utedass.

Linjeröjarna sa att elgatan var  på tok för dåligt röjd ,och var inte ett dugg förvånade över att vi hade problem. Dom höll med om att det var mycket sämre underhåll nu för tiden än förr. Dom berättade att det fanns ställen där ingen hade röjt på 8 år. På ett ställe hade en björk på ca 20 cm vuxit rakt opp i transformatorn. Då hade elbolaget åkt dit och isolerat kablarna i transformatorn, men björken fick stå kvar.

Jag gick hem och efter några timmar kom strömmen tillbaks, så jag gick ut i verkstan och svetsade lite. Det gick i 2 timmar sen var det dags igen. 2 till strömavbrott under eftermiddagen. Inte så roligt när svetsen dör mitt i svetsningen.
Vad fan håller dom på med?
Hoppas grannen fick skita.Elgatan det handlar om

10 kommentarer:

 1. Hej.

  Tur att det finns hundratusentals tacksamma människor som till stor kostnad för Sverige och svenskarna kunnat bosätta sig runt om i landet, och som av tacksamhet gärna tar avsides belägna, tunga och svettiga jobb!

  Eller hur?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 2. Som gammal linjemontör så ser jag på bilden att ni har en linje med bll lina, det är en belagd lina som klarar att träd lägger sig över itan att det blir kortslutning. När man röjer upp efter stormskador så måste man således göra strömlöst för att jobba säkert. Linan klassas som friledning ändå och skall räknas som blanklina. Utan bll lina så hade ni haft betydligt mer elavbrott. Håller med dig om den dåliga röjningen, det behöver göras oftare. Mvh Johan

  SvaraRadera
 3. Att inte elföretaget går ut med information i skriftlig form?
  Ganska enkelt att förklara!
  Se PISA...
  Sverige tycks ju inte klara att läsa nuförtiden.

  SvaraRadera
 4. Motordiven svets, generator etc. skulle jag då haft ifall ifall behovet funnits

  SvaraRadera
 5. Frisk luft har ni i varje fall, samt att ni slipper oroa er för att få bilen uppeldad, och det skattefritt också.

  Instämmer med Rikard, fd lärare.

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brann en bil igår, endast en kilometer bort. Skattetrycket är hårt och luften är nog snart förorenad. Men vi biter ihop och håller Sverige flytande.

   Radera
 6. Det var tur att det inte hände här, för jag hade nog blivit vansinnig. Nog för att strömmen har gått här med ibland, men inte så där frekvent.
  Hoppas det gick bra för din granne :)

  SvaraRadera
 7. Oj, oj, oj, då kan man inte se fram emot att flytta ut på landet längre, när (eller om) man blir pensionär. Där försvann den idyllen.

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera