Sök inlägg

lördag 27 december 2014

Jägarkåren mer inavlad än vargstammen ?


På mitten av 1700 talet var vildsvinen ett så stort problem i Sverige att man beslöt att utrota dom.1789 var dom utrotade. På den tiden hade jägarna mynningsladdare.

Nu finns det ca 300 000 vildsvin i Sverige och problem ökar hela tiden.
6 vildsvin löpte amok i Kristianstad här om dan. Dom kutade runt bland butiker och ställde till det. Poliser och jägare tillkallades men lyckades inte skjuta några av dom.

I Svärdsjö hittade skolbarnen vildsvinskultingar på skogården under en gran.
Vildsvinen ställer till det rejält. Dom bökar opp trädgårdar och äter opp grödorna på åkrarna.Dessutom ökar vildsvinsolyckor med raketfart. Något måste göras.

Men idag kan inte jägarna skjuta av vildsvinsstammen säger dom. Dom är för svårskjutna.Gömmer sig och håller på.Dessutom är det för svårt att se könet på dom och om dom har diande kultingar.Och alfahannar ska inte skjutas för då blir det oordning. Nej det är tydligen bättre att bilisterna och lokförarna ska köra ihjäl dom helt random.
Det är klart att det är svårt att jaga vildsvin när jägaren vant sig vid att sitta på en stol i en vägkorsning och vänta på att hans hund jagar fram bytet framför bössan hans.

En anledning till att vi har så många vildsvin är faktiskt att dom utfodras. Ju mer mat dom får desto fler blir dom ju. Men eftersom jägarna tycker så synd om vildsvinen så kräver dom att vildsvinen måste stödutfodras. Om dom stödutfodras rätt så håller dom sig på rätt ställe heter det. Jag tycker inte det verkar så.

Men om det nu är en sån bra metod med stödutfodring,varför inte börja stödutfodra vargarna då? Så att dom håller sig på rätt ställen. Eller så släpper man upp vargstammen så att dom kan börja jaga vildsvin i flock som på 1700 talet. Då slipper ju jägarna jaga dom besvärliga vildsvinen.
Nu råkar det ju vara så att jägarna hemskt gärna vill jaga varg. Oftast skyller dom på att vargen dödar jägarens hundar. Enligt Agrias statistik dödades 5 hundar av varg 2013.Vildsvinen dödade 152 hundar samma år.
 Nej det är nåt som inte stämmer riktigt. Jag tror det ligger en hund begraven.Eller snarare en varg.


7 kommentarer:

 1. Har resonerat i samma banor när varg har kommit på tal i fiskegänget där en är jägare. Han för precis det standardresonemang du refererar till och ler lite sådär "halvdumt" som att han nog vet att han pratar skit.

  Vildsvinsresonemanget har jag get upp med men eftersom det är en till som är varghatare så återkommer det snacket. När han börjar med "vargen tar hunden", osv. så har jag försökt fråga ifall han som jägare inte tycker att han skall satsa lite också och inte bara sitta där bakom kikarsiket.

  Konstigt att jägarna inte vill skjuta bort all björn. Den torde vara mycket farligare för jägaren än vad vargen är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skjut av hundarna så försvinner rovdjursproblemet automatiskt .
   När blev nån person utan hund attackerad av rovdjur ? ja det skulle vara av vildsvin då.

   Radera
 2. Hund begraven? Snarare lat jägare på soffan under en filt och TV n på.
  Vore inte så dumt med ekologisk nasse på tallriken i stället de danska grisar affären försöker prångla på en.

  SvaraRadera
 3. Nope, björnen jagar inte i flock. Vargen är n av de absolut skickligaste jägarna i hela världen.

  Men jag gillar "Naturbrukaren" so help me good=)

  https://naturbrukaren.wordpress.com/2012/03/26/samtal-med-en-vargaktivist/

  https://naturbrukaren.wordpress.com/2011/11/15/skillnaden-mellan-en-vargdodad-hund-och-en-trafikdodad-hund/

  https://naturbrukaren.wordpress.com/2011/11/02/min-natur-ar-inte-din/

  https://naturbrukaren.wordpress.com/2012/06/20/en-vargaktivist-soker-trost/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte människan var inblandad skulle inga hundar dödas varken av varg eller i trafiken. Vem är ond ? Människan eller vargen ?

   Radera
  2. Nu finns människan och det är ju ingen tävling, vargar ska ju äta och de är skickliga jägare och de sabbar för människan, alltså vidtar människan det den alltid har gjort för att skydda sin/a näringar.
   Själv handlar jag korv på Coop, men jag hör vad mina renskötande släktingar säger om varg i renbetesland. Funkar ej. Den är de värsta av rovdjuren att ha i renbetesland.

   Det finns en anledning att det vart skottpengar på dem å de blev färre i vårt land. Men de är inte utrotningshotade som art. I östra Ryssland-Amurregionen har de infört skottpeng igen; 7000 rubel vilket motsvarar 2170 kr ca. och i vissa områden skall en ytterligare bonus om 17 100 rubel (ca. 3 100 SEK) läggas till för varje avlivad varg. I den regionala budgeten finns 6 miljoner rubel avsatta för ändamålet.

   Antar att folk som bor med de ca 2000 vargarna som jagar ändå inpå gårdsknuten knuten känner sig lite trängda=)

   Nu ska jag jaga i mig ett par ägg och en balja kaffe!

   Radera
  3. Nu har jag ingen rennäring så jag ska inte uttala mig om det. Men jag har förbannat med rådjur som vargen vägrar ta.
   sen är det ju dom där jävla vildsvinen som jägarna vägrar att se som ett problem.

   Radera