Sök inlägg

tisdag 13 december 2022

Frusna själar och heta elpriser

 vinter och kallt!

När jag kliver opp på morgonen, eller kommer hem från jobbet så är det 15 grader inne. När jag eldat i vedspisen ett tag så är det åtminstone 20 grader i köket. Jag har även en kamin som blåser varmluft också,eldar jag i den så blir hela huset varmt,men den slukar massor med ved. Jag har stängt av alla el-elementen i huset men kör en luftvärmepump,sparsamt....Ja vad ska man göra när elpriserna ligger runt 5-6 kronor?  Mitt fasta elabonnemang gick ut sista November så nu är det fritt fall i ekonomin. 

Jag brukar ha en månadskostnad på ca 2000 kr en normal vintermånad, nu kan det bli10-15 tusen beroende på hur kallt det blir,hur mycket det blåser i vindsnurrorna och hur mycket kärnkraftverken trilskas. Samt hur priset i Europa blir,dom fria marknadskrafterna ni vet.

Regeringens elpristak blev ju en mega bluff. 50 öre KWh retroaktivt!!!

Vad hjälper det med 50 öre när elen kostar 6 kronor?

Jag kanske får 6-7 tusen som en engångssumma i vinter, men kan mycket väl få räkningar på 60 tusen i vinter. Det är väl inte direkt nåt pristak?

Jag tycker synd om Ebba bush som tvingas sjösätta detta hån mot folket i Sverige. Hon drog ju verkligen nitlotten som fick bli energiminister, och jag tror knappast hon får chansen att bli minister nån mer gång. Nästa val har hennes väljare försvunnit, om hon och Uffe ens sitter mandatperioden ut. Ytters tveksamt! 

Nu sitter vi här med Nordens lägsta pensioner, Europas högsta dödsskjutningar,Tågtrafik som inte fungerar,Elsystem som inte fungerar.Vårdköer som växer,Välfärd som krymper.Ett politiskt system där varje ny regering är sämre än den förra.

Det gick förvånansvärt fort för Sverige att bli ett U-land. 

Ja här sitter iaf jag och fryser.

Katten är skitsur för jag har stängt av övervåningen där hon trivs bäst. Jag delar hennes missnöje eftersom jag har mitt biorum med min projektor på övervåningen,där ser jag på streamad TV och film normalt sett. Nu kan jag bara se på TV på en gammal 50-tals TV som jag byggt om till boxer-tv. Den har bara kanal 1 ,2 och 4.

Äsch! Lika bra att gå och lägga sig. Det är iaf varmt under täcket.


4 kommentarer:

 1. Eftersom det hör vintern till att bjuda över varandra om hur kallt det vart, kan jag hälsa att här var -27 i natt.
  Trotjänare av gjutjärn i köket, Husqvarna och en kamin vi fick utav svärföräldrarna, som installerats i sovrummet.
  Kaminen, inte svärföräldrarna (huga!).
  Går drygt en bananlåda ved i respektive. Å andra sidan står elspisen oanvänd från första advent till sista april ungefär, och golvfrysen ska tömmas i stukorna ute.
  Veden har gått upp från dryga 500:-/säck på 1½kubik kastad i våras, till 900:- för samma säck. Kapad och kluven för all del men det är ju mest för att ingen jäkel vill sälja långved numera.
  Och mitt i allt detta meddelar frun att nu ska vardagsrummet renoveras. Golv som fernissats varje år från Branting till Fälldin, och tapeter som suttit sen Erlander. "Nu har du väl roligt, när du har nåt att göra, du som är sjukpensionär!" säger hon och ler som en lekatt i en hönsgård.
  Det var vid Frej bättre förr, när poängen med elproduktionen var just elproduktion, och vinsten var alla pengar vi därför kunde spendera på annat.
  Kanske fler borde göra som jag, och språka med handlare och hantverkare av alla de slag när man råkas, och påpeka att "Nej, det blir inget av med att leja en snickare att lägga om takpappen, de pengarna går till elräkningen. Får försöka klarat själv." och liknande.
  För om handeln och stor-ägarna som lurar likt gäddor bakom ICA knackar på dörren på Rosenbad och säger ifrån, då kan du ge dig Faen på att det blir åka av, och fort också!

  SvaraRadera
 2. -27 Huva, var bor du då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nära Venjan. Brukar vara ca 3-5 grader kallare än i Mora. Tror bergen gör det till ett köldhål när det vill sig.

   Radera
 3. Här är det 22 plus inne fast några element är stängda.. Fjärrvärme. Grillbar under lägenheten. Nu väntar vi bara på hyreshöjningen som lär bli saftig.

  SvaraRadera