Sök inlägg

lördag 3 juni 2017

Grindslanten

Kommer ni ihåg den gamla tavlan Grindslanten ?

Den är målav av August Malmström 1885 och föreställer några barn som slåss om en grindslant som blivit kastade åt dem som tack för att de öppnade grinden åt en förbipasserande vagn. Men ett av barnen är inte med och slåss eftersom han är en rikemansson som har en hel påse med egna pengar.

Länge var det väl så både i skolan och i resten av samhället att det fanns ganska många fattiga barn och så några få rika barn med rika föräldrar. Dom fattiga barnen fick ibland slåss för sin överlevnad och ibland förnedra sig och krypa för överheten annars gick det åt helvete för dom. Alltmedan dom rika barnen kunde bete sig hur illa som helst och ändå glida i gräddfilen genom skola och yrkesliv tack vare sina rika föräldrar. Rika föräldrar hade rykte om sig att vara krävande och buffliga i sina kontakter med lärare och andra vuxna som hade hand om deras fantastiska telningar som egentligen var alltför begåvade för att gå i samma skola som vanliga skitungar.
De var då det.
Men nu har nånting hänt.
I dagens skola har det blivit ombytta roller. Nu är det istället några få fattiga barn medans klasserna är fulla av nyrika barn med nyrika föräldrar. Dom är i alla fall rika om man mäter med gamla tiders mått.Detta är barnen vana vid.

Utlandsresor 3 gånger om året.
Dyra fina märkeskläder.
Blir skjutsade till skolan i bil,istället för buss eller cykel.
Har råd att äta pizza istället för att äta i skolmatsalen.
Senaste dyra mobilerna.
Egen platt-TV, Dator och spelkonsol på rummet.
 
Sen att dom flesta rika föräldrarna bara tror att dom är rika och lever på lånade pengar det gör ju inte saken bättre.
Detta har resulterat i att majoriteten av elever i dagens skola beter sig som gamla tiders bortskämda rikemansbarn. Dom är ointresserade och lata för dom vet att allting ordnar sig endå, Och "vem bryr sig" som dom brukar uttrycka sig.
Eller "orka" som dom uttråkat säger om läraren ber dom att plocka opp sitt "tappade" suddegum eller pennan som föll i golvet.

Föräldrarna är ännu värre och beter sig som en förolämpad försvarsadvokat om nån stackars lärare försöker påtala att deras juvel har uppfört sig dåligt i skolan. Och skulle nån ointresserad ungjävel halka efter dom andra eleverna i klassen då är det lärarens fel som inte har sett till att ungen är bättre.
Föräldrarna har beställt höga betyg och då är det lärarnas förbannade skyldighet att leverera höga betyg.Detta har lett till att betygen hela tiden stiger i Sverige medans kunskapen sjunker i alla mätningar.

så nu har vi fått ett samhälle fullt av curlade bortskämda överklass-slynglar som varken kan eller vill arbeta. Dom vill bara glida runt på en räkmacka med stel överläpp och se ner på andra som måste arbeta.
Jag har även märkt detta på mitt jobb på rättspsyk. Förut så ville gärna ungdomar jobba som sommarvikarier hos oss. Gärna på helgerna också då det var bättre betalt. Nu vill dom helst inte jobba på sommaren alls, och inte på helgerna. Och om dom överhuvudtaget ska jobba på sommaren så måste dom ha en veckas semester ? Sen ringer dom nån vecka innan vikariatet börjar och meddelar att dom ångrat sig och inte vill jobba alls.
Hur kan ungdomar idag ha råd att säga nej till jobb ?

Gamla fattigSverige har förvandlats till en lyxig fantasivärld där alla går omkring och tror att dom är rika överklassturister på ständig semester.

Det var bättre förr!

 

7 kommentarer:

 1. En gyllene medelväg vore väl att föredra. Ett system där ungarna varken skyr arbete eller är rädda för att svälta ihjäl...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag gick i skolan på 70-talet, då var det ungefär så.

   Radera
 2. 70-talet?
  Jasså,det var för din skull jag fick SOU på mig för att jag ville(!) arbeta dubbelt.
  Línfame svea är en ynklig f-n.
  Det vet jag!
  God Helg, för övrigt.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Amen, sade den ej troende.

  Rensa skolan från flum. Aga behövs inte, men väl sortering efter mognad, begåvning, och förmåga, och det från start.

  Yrkesskola behövs också.

  Sedan kommer det alltid att finnas pull-huven som inget biter på, men det brukar lösa sig av sig självt.

  En personlig reflektion är att engagerade föräldrar är jobbiga, men slapperövar, klabbsockar och patteglyttar (mentalt) som själva skaffat barn är sju resor värre; värst av allt är dock kändisbarn...

  ...och barn till politiker.

  Om man nu skall bry sig om bakgrund, vill säga.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 4. Jag tror att det här med lättvindiga lån kommer att knäcka många framöver. Det enda sättet att bli rik på lån är ju att investera pengarna rätt så de ger avkastning. Att konsumera lån har inte gjort någon rik. Det är ju som att pinka i brallan, det värmer för stunden, men blir ganska otrevligt sen.

  SvaraRadera
 5. Ja, precis så är det. Folk verkar inte fatta, att det skall betalas tillbaka också.

  Mvh Skogåsbon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu har vi en hel generation som inte har fattat!

   Radera