Sök inlägg

lördag 2 mars 2019

Stalinloppet!

Då var det dags igen för Vasaloppet!

Sveriges största och mest hyllade skidtävling, som hyllar dalaböndernas skidresa för att hämta hem Gustaf Vasa när han var på väg att rymma till Norge. Men Vasa var ingen hjälte. Istället var han Sveriges kanske värsta diktator någonsin, fullt jämförbar med Stalin och Hitler. Alla Vasas äventyr i Dalarna var ingenting annat än en uppdiktad välregisserad propagandaturné. Och när han väl blev Kung så stal han kyrkklockorna ur kyrkorna och kyrkans pengar,höjde böndernas skatter medan Adeln slapp skatt. Sen förbjöd han bönderna att bära vapen, och när han gjort det så tog han hit Tyska fogdar som tyranniserade bönderna och avrättade dom.
Om Vasaloppet hade hyllat Hitler eller Stalin så hade det blivit ett ramaskri. Eller om vi haft ett lopp till minne av Karl XII, vilket liv det skulle bli.Trots att han bara var en västanvind jämfört med Vasa vad det gäller tyranneri. 

Men Vasa går det bra att hylla med ett skidlopp!

Nej lägg ned skiten!

Gör ett gatlopp istället. Till åminnelse av bönderna som hämtade hit Vasa. Det gatlopp som dom borde sprungit under spö och spä, som straff för att dom tog hit Vasa.

Eller gör ett skidlopp som hyllar nån som gjort något bra istället. T.ex. Charlotte Kalla som är en av dom få rakryggade kändisar som står opp för moralen och vägrar att göra Casinoreklam.Den onde Diktatorn Vasa

3 kommentarer:

 1. Så vad var det egentligen för fel på GV menar du?

  Hade du föredragit den milde danske kungen?
  Iofs så hade du ju fått lära dig att artikulera när du pratar och räkna baklänges.

  SvaraRadera
 2. Du Perikles!
  hvornår smager en Toborg best?
  Hvergang!!!

  SvaraRadera
 3. Men varför inte skriva en alternativ historia!
  Gösta Eriksson, vilket ju var hans namn, var nog en för Sverige rätt hygglig prick, trots allt.
  Givet tidsåldern.
  Nej, var snäll vid vår grannes dotters son!

  SvaraRadera