Sök inlägg

måndag 4 mars 2019

Det går fort nu!


 Sverige blir allt snabbare en karikatyr av Sverige.

För en tid sedan skrev jag om att jag kände igen mig mer i filmen Wonder Wheel som utspelar sig på 50-talet, än i den verklighet jag lever i nu.
Trots att jag inte ens var född på 50-talet.
 Det händer så mycket konstigt i samhället och det är långt till 50-talets idyll där det hemskaste som fanns var Tumba Tarzan som gäckade Polisen.
Men hur fort Sverige har fallit samman, det fick jag klart för mig häromdan när jag såg om den Svenska Polisserien Polisen i Strömstad säsong 5, ifrån 1996.
Den är alltså 23 år gammal. Men den känns mer 50-tal en den känns 2000 tal. Och det beror inte på att serien var otidsenlig och gaggig när den kom -96. Nej snarare tvärt om. Jag minns att vi diskuterade på jobbet att det var kul med en Polisserie som kändes realistisk för en gångs skull.
 Även Poliser tyckte att serien speglade verkligheten bra.

Polisen i Strömstad spelglar ett Sverige som inte finns idag. Polisstationer i småstäder där fotpatrullerande poliser känner innevånarna och ser mellan fingrarna med felparkeringar och andra småförseelser.   Telefonautomater på stan istället för mobiler när man behövde ringa hem.   VHS-kasseter användes av brandmän för att spela in bränder, och av folket för att spela in filmer ifrån TVn.   Olåsta cyklar och bilar var inget konstigt.      Inga bilbränder eller invandrarbarn som kastade sten på Polisen.    Inga kriminella uppgörelser med skjutvapen var och varannan dag.     Inga gruppvåldtäkter och inte heller några IS-anhängare.   Det fanns tomma lägenheter överallt och hyran var överkomlig.    Det gick att söka ett jobb genom att ringa till en chef på ett företag, eller knalla dit och visa upp sig, istället för att skriva ett opersonligt CV på nätet,eller låta någon annan göre det åt en.     Det gick att ringa till sjukvården och andra myndigheter utan att stå i telefonkö halva dagen, eller bli uppringd nästa dag.    Det var lätt att få tag på en läkare. Både distriktsköterskan och husläkaren gjorde hembesök om det behövdes. Det fanns inga stafettläkare, och Doktorn skrev ut dom bästa medicinerna istället för dom billigaste.   Ingen vårdcentral ville ha dig för pengarnas skull.   Skolorna hade inte börjat slåss med varann om eleverna, och lärarna kunde säga ifrån mot uppstudsiga elever utan att telningarna och deras föräldrar kände sig kränkta.      Ingen ringde hem till dig och försökte sno ditt bankkonto.   Vi kunde fortfarande sätta in och ta ut pengar som vi ville på Banken utan att bli misstänkliggjorda.     Bankerna var inga gangsters utan mer en slags myndighetsinrättning som hjälpte dig med din ekonomi.   Cash var kung, både pengarna och Johnny.     Sverige var inte med i EU och vi var ingen lydstat åt Bryssel.
Vi hade matbutiker även på landsbygden.   Landsbygden såg inte ut som ett övergivet Tjernobyl utan som en blomstrande idyll.

Det är bara drygt 20 år sen som småstadsidyllen fanns kvar. I alla fall i en realistisk tidstypisk TV-serie. Det gick fort utför. Det värsta är att mina barn aldrig fick uppleva det gamla hederliga Sverige. Nej dom tror att det ska vara så här.
Fy Fan!


3 kommentarer:

 1. Vi gick med i EU 1995. Visserligen gällde inte Lissabonsfördraget, som vi inte fick rösta om.
  Befolkningen har ökat med 2 miljoner, 25 %. En exempellös ökning, som inte har skett i något västland på så kort tid, inte ens i USA när immigrationen var som störst.
  Vi lever i historiens största samhällsexperiment sedan bolsjevikernas maktövertagande i Ryssland. Det är samma bolsjeviker här och nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det märkliga med detta experiment är att ivrarna för det bara såg possitiva effekter. Massinvandringen skulle lösa massor med problem och få fart på Sverige. Att vi skulle få brist på bostäder,fängelser och häkten kunde dom inte förutse. Inte heller att tullen är mycket underdimensionerad liksom Polisen,rättsväsendet, sjukvården och skolan mm.

   Radera
  2. Ja, mycket konstigt det där, det är nästan så man ska börja ta på sig foliehatten. ;-/

   Radera