Sök inlägg

tisdag 26 februari 2019

Hur roligt ska man ha?


Göran Greider chefredaktör på Dalademokraten

Skriver i dag på DD om Sportlovsångest.
Han menar att sportlovet har blivit en klassklyfta mellan fattig arbetarklass och medel och överklass. Att fattig arbetarklass inte har råd att låta sina barn utöva några sportlovsaktiviteter eftersom det är för dyrt, och att dom heller inte har råd att ta ledigt ifrån jobbet för att själva delta i sportlovsaktiviteterna. Därmed är dom stackars barnen hänvisade till att sitta hemma och nätsurfa med sina mobiler hela sportlovet.

Eftersom Greider bor i Falun kollade jag upp Falukommuns sportlovsaktiviteter.
Det fanns ju massor med aktiviteter som dessutom är GRATIS!
Vad sägs om Pingis, Badminton, Basket, Kubb och Mjukfotboll? Eller kanske skridskoåkning på Runn eller nån av alla Faluns islekbanor? Poolhäng i simhallen?  Eller varför inte Workshop, måla din egen T-Shirt. Falu naturskola erbjuder prova på öppen vak. Det finns bio, och för de mer kulturella barnen finns det Kulturskolans skapardagar eller "Vinterskapande i vitt" Skapandeverkstad med bildpedagog. Det finns språkcafé, Bokkafé och isfiske med fritidsledare.
 Så dom stackars barn vars föräldrar inte har råd med ett liftkort behöver verkligen inte gråta. Det enda föräldrarna behöver göra är att beslagta barnens mobiler och sparka ut ungarna i snön. Sen får dom väl lära sig att ha roligt om inte Kommunens aktiviteter lockar dom små liven.

Nä annat var det förr!

Då kunde barn och ungdomar roa sig. Jag såg nyss Fellinis film AMARCORD ifrån 1973(som jag varmt rekomenderar) Filmen utspelar sig på 40-talet och då hade man roligt! Ett stort nöje var att titta på feta tanters rumpor när dom cyklade. På vintern kastade man snöbollar på allt och alla. En pojk försökte hypnotisera en kalkon , och en annan slog sig själv i ansiktet, kreativt och roligt.
Eller så tryckte man bara näsorna emot ett skyltfönster.
Kan det bli roligare?
Från Amarcord

5 kommentarer:

 1. På sportlovet fick man tröska eller såga ved, så det var inte brist på aktiviteter även när det var snöbrist.
  Rikemansbarnen åkte förstås till fjällen med gymnastikläraren så att de kunde berätta det för oss andra på nästa lektion.
  Så var det och kommer det alltid att vara så det är inget att gråta över.
  Vad jag dock saknar är klimatskammen över skidliftarna!

  SvaraRadera
 2. Helst ska man väl åka till Thailand, i värsta fall får man väl skolka från skolan en vecka, och föräldrarna vabbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skolka går bara bra om det är för klimatet.

   Radera
  2. Ja, då behöver man väl inte lära sig något.

   Radera
 3. Greider är en övervintrad demagog utan udd. Den gamla skivan skrapar och hakar upp sig

  SvaraRadera