Sök inlägg

onsdag 16 april 2014

Lögn Förbannad lögn och statistik

Ofta hör man på radio & Tv,och läser i kvällstidningarna om nya forskningsrapporter och statistik som bevisar  nya sensationella  fakta.....Det kan vara att snus ger kärlkramp,ryggbesvär och cancer....Men nästa vecka är snus en ren hälsoprodukt.
Expressen hade en artikel för ett tag sen med rubriken" Light-läsk kan göra ditt hjärta sjukt "
http://www.expressen.se/halsa/light-lask-kan-gora-ditt-hjarta-sjukt/
Forskare i USA hade undersökt 60 000 medelålders kvinnor och kommit fram till att dom som drack mer än 2 Light-läsk om dagen löpte 30% större risk att få hjärt- kärlsjukdomar,och 50% större risk att dö av en hjärtinfarkt.......Längst ner i artikeln skriver Expressen att kvinnorna som drack mest Light-läsk också var dom kvinnor som rökte,hade övervikt,diabetes och högt blodtryck.... Men hallå !!!
Ingen gjorde tydligen kopplingen att det var det kvinnorna fick hjärtproblem av ? Att konsumtionen av Light-läsk bara var ett tappert försök att kompensera sin dåliga livsstil något.

Det är ungefär som om man skulle skriva att tändstickor ger lungcancer....Eftersom det går att bevisa rent statistiskt att storrökare köper mer tändstickor än gemene man.

Jag minns en undersökning som jag själv var med i....Det var Aftonbladet som hade bytt ut sin nöjestidning....Dom hade nån fredagsbilaga där dom skrev om film och rockmusik...Den kan ha hetat Puls....Iaf så brukade jag läsa den,och när den blev utbytt mot en ny som hette Klick så köpte jag den med...Men bara en gång.....Den var nämligen helt vidrig...Det enda som fanns i den bilagan var halvnakna kändisar fotade av nån Papparazzi,blandat med spekulationer och rykten om kändisar.
Ingen rock och ingen film,jag blev så jäkla besviken.
Men då såg jag att det fanns ett formulär med i bilagan....Tyck till om Klick,ungefär....Ja nu ska dom få tänkte jag....Första frågan.. Har du läst nya Klick ?    Ja det kunde jag ju inte förneka...Jag riktigt brann av upphetsning över att få svara på nästa fråga. Nu skulle dom få höra vad jag tyckte.....Men vad nu då....Det fanns inga fler frågor !?
Nästa vecka kunde man läsa att det gjorts en läsarundersökning som visat att nya bilagan Klick blivit en  succé.

2 kommentarer:

  1. Jag har slutat att delta i sådana där undersökningar för de verkar ju alla gå ut på samma sak som du redan är inne på. Rent lurendrejeri m a o.
    Glad påsk på dig i alla fall! :)

    SvaraRadera